hem×
Inför resan Om oss KontaktMed husbil till Gardasjön, Italien i juni 2016


Vår första husbilssemester i Italien gick till Gardasjön. Vi körde de 190 milen på tre dagar och stannade på camping Du Parc i Lazise i sex nätter. Där firade vi midsommar i stekande sol och högsommarvärme, baden i Gardasjön svalkade liksom den goda italienska glassen.

Lazise ligger i sydöstra hörnet av Gardasjön, campingen sluttar ner mot vattnet, har en liten badstrand och det är promenadavstånd in till stadens gamla centrum. Det är en charmig liten stad med gamla hus, en liten hamn, strandpromenad och många restauranger. På onsdagen var det marknad i Lazise, hela centrum var fyllt av marknadsstånd och köpsugna turister. Vi hittade fina badlakan och sommarkläder, men vår energi tog snabbt slut i värmen och resten av dagen spenderade vi på solstolar och i sjön.Vi hade mini-cyklar med oss och cyklade utmed sjön till Bardolino, en större stad med mer av allt, speciellt för den köpsugne. Ytterligare en cykeltur tog oss upp en bit från kusten till vackra vyer och till vingården Zeni, ett modernt och trevligt ställe där det finns både vinmuseum och vinförsäljning. Dom har ett varierat utbud av viner och vi tycker att deras röda viner är speciellt goda. Efter att ha provat 9 olika sorters vin var det skönt med nedförsbacke tillbaka.

Vi gjorde en heldagstur med båt till Lemone som ligger i nordvästra delen av Gardasjön. Det var en väldigt varm dag och det var skönt att komma ut på sjön. Vi köpte biljetter i hamnen i Lazise där färjan lägger till, och resan tog cirka tre timmar åt vardera hållet. Färjan gjorde stopp i många av de små söta byarna utmed sjön och utsikten över bergen och vinodlingarna fascinerade oss under hela resan.
Limone ligger väldigt vackert vid vattnet med höga berg i bakgrunden. Små torg och smala gränder med vitkalkade hus och färgsprakande blommor ger ett idylliskt intryck. Vi tyckte Lemone var lite av en turistfälla, kanske beroende på att vi bara gick i turistkvarteren nere runt hamnen och utmed vattnet. Det fanns gott om souvenirer med anspelning på citroner förstås. På vägen tillbaka fick vi sällskap av några syditalienska turister som hade vandrat i bergen, trots språksvårigheter hade vi väldigt trevligt tillsammans.


Vår upplevelse av Italien som husbilsland är mycket positiv även om det kan kännas trångt när man kommer ner i byarna och det är dyrt att köra på motorvägen. Naturen är fantastiskt vacker, italienarna är trevliga och hjälpsamma, de två campingarna vi besökte var mycket bra, butiker och restauranger är öppna tills sent. Vi tyckte det var väldigt varmt, speciellt på nätterna då vi inte har luftkonditionering när husbilen står stilla. En bordsfläkt hjälpte lite, och ett par åskväder rensade luften ordentligt.


På vägen hem körde vi via Füssen och Romantische strasse, en trevlig avstickare från autobahn med fina vägar, vackra vyer och flera sevärdheter. Till exempel fick vi se Tysklands högsta berg, Zugspitze, och "Disneyslottet" Neuschwanstein.

Information om våra övernattningsställen finns på sidan om Campingar o Ställplatser, direktlänkar finns i faktarutan nedan.

Information på nätet:Vår resa till Gardasjön 2016