hem×
Inför resan Om oss KontaktMed husbil i Norge, juli 2018Vi har rest många gånger till vårt natursköna grannland i väster men bara gjort en tur med husbil. Vi tyckte om att husbila i Norge, det är lite mer äventyrligt än Sverige men det fungerade fint både att köra och campa. Vägarna är oftast bra men kan också vara både smala, branta och krokiga, vi var glada att vi har en liten plåtis med stark motor. Det går många färjor över fjordarna vilket också fungerade väldigt bra med husbil. Vi hade svårt att hitta bra ställplatser men det fanns många små campingar med fint läge och god service. Dessutom fanns det flera ställen, ibland bensinmackar, där man kunde tömma både grå-vatten och toa, samt fylla färskvatten.

Vår Norgetur startade i Göteborg och gick via Charlottenberg till Lillehammer där det finns en stor camping i utkanten av stan. Vi promenerade in till centrum som är lite mysigt med gågata, små butiker och uteserveringar. På gångavstånd från campingen finns även ett köpcentra där vi handlade mat.

Efter Lillehammer körde vi vidare mot nordväst och den riktigt vackra naturen där bergen blir högre, vattenfallen fler och forsarna häftigare. Dombås är ett sött litet samhälle utmed vägen med lite butiker och några restauranger. Vi stannade för att sträcka på benen och äta lunch. I Dombås lämnade vi E6:an och tog E136 till Trollveggen som är Europas högsta lodrätta bergvägg. Dagens etapp slutade i Åndalsnes som ligger vackert vid Romsdalsfjorden. Det är en liten stad som var ganska öde en tisdagkväll i juli, men det finns mycket att se och göra i den vackra naturen.Vi fortsatte vår färd nästa morgon och efter ett par timmar på vackra vägar nådde vi fram till Ålesund och en plats med utsikt på campingen. Det var cirka 20 minuters promenad för att komma till ett sprudlande centrum med hamn, kanaler, gågator, vackra byggnader i jugendstil och mycket turister, tre stora kryssningsfartyg var på plats. Riktigt vackra vyer når man genom att gå upp för de 418 trappstegen till Aksla där utsikten över Ålesund, fjällen, havet och öarna runt omkring är helt enastående. Turistbyrån rekommenderade en bra restaurang: Anno, vi åt en underbar tagliatelle med vitvinssås, fisk och skaldjur.


Ålesund var verkligen en positiv upplevelse, men vi ville vidare mot ön Runde för att skåda lunnefåglar. Det tog cirka 2 timmar att ta sig dit, vägen var både vacker och fin att köra på, men blev smalare ju längre ut vi kom. Några broar var höga och en-filiga, men god sikt och väldigt lite trafik gjorde resandet enkelt. Dagen innan hade vi förbokat plats på Goksöyr camping på Runde, den är ofta fullsatt med fågelskådare den här tiden på året så vi blev rekommenderade att försäkra oss om en plats innan vi åkte ut. Vid campingen startar en fin vandringsled och det tog en dryg halvtimma att gå uppför den bitvis branta leden till klipporna där lunnefåglarna övernattar. Campingvärden gav oss en karta och berättade hur man får ut det mesta av Runde och fågelskådningen. Lunnefåglarna är ute till havs på dagen och flyger in till klippväggarna på kvällen, vid 21-tiden började dom sätta sig till ro och vi kunde se dom riktigt bra genom vår lilla kikare trots att vi inte har någon fågelskådarutrustning. Det blev en oförglömlig kväll med dessa charmiga små fåglar och en vacker solnedgång.

Nästa dag styrde vi bilen mot Geiranger, det tog 4 timmar att köra 18 mil, men då hann vi med många tunnlar, två färjor och en fikapaus. Vägarna var bra och sista biten ner mot Geiranger körde vi Ørnesvingen, en spännande serpentinväg med hissnande vacker utsikt över fjorden. Geiranger var fullt av turister och turistbutiker, men där finns flera restauranger, ett trevligt bageri och en liten livsmedelsbutik. Avstånden är korta så campingen ligger i direkt anslutning till centrum av byn och fjordstranden. En vindlande fors rinner ner bredvid campingen och på kvällen gick vi den anlagda leden med 327 trappsteg som går utmed forsen och upp till Norsk Fjordsenter. En jättefin tur.

Vi köpte ett informationsblad om vandringsturer på Geiranger turistinformation och gav oss ut på vandring följande dag. Det blev trapporna utmed forsen igen och sedan vidare upp till Westerås gård. Där kunde man både äta och ta sig en fika men vi nöjde oss med att vila en stund. Efter 1,5 timma var vi framme vid Vesteråsfjället där vyerna över Geiranger och fjorden är helt fantastiska. Vi slog oss ner på varsin sten, åt vår medhavda matsäck, fotograferade en massa och bara njöt av utsikten, solskenet och frisk luft.

Nu var det dags för oss att vända hemåt och vi tog väg 63, den är krokig i början men ger fin utsikt över Geirangerfjorden. Snart var vi uppe på kalfjället där de snöklädda topparna speglade sig i turkos sjöar och fjällbäckar porlade sakta. Vykortsvackert! Vi kom ut på väg 15 som går över fjället, det fanns många fina rastplatser och campingar på väg mot Otta men vi övernattade i Lillehammer innan vi körde sista biten hem till Göteborg.Information om våra övernattningsställen finns på sidan om Campingar o Ställplatser, direktlänkar till den här resans övernattningsställen finns i faktarutan nedan.

Mer information finns på nätet:Vår resa till Norge 2018

  • Vi reste: 1 juli - 9 juli 2018
  • Resans längd: 200 mil
  • Resans höjdpunkt: Fågelskådning på Runde
  • Kostnad för vägar och färjor: 760 NOK
  • Kostnad för campingar o ställplatser: 2900 NOK
  • Väder: Mest soligt och varmt, svalare ute på Runde
  • Vår resväg: Göteborg - Charlottenberg - Lillehammer - Åndalsnes - Ålesund - Runde - Geiranger - Lillehammer