hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Med husbil i Sverige


Våra husbilsturer i Sverige har gått till de södra landskapen, flest besök har vi gjort på Öland, i Skåne, Halland och Bohuslän. Nedan finns en kort beskrivning av platser vi varit på.

På kartan till höger har vi markerat campingar och ställplatser som vi besökt. Förstora kartan (fyrkanten uppe i högra hörnet) och klicka sedan på de färgade dropparna för att hitta information.Sandhamn och Torhamn, september 2018

Sandhamn är ett litet lugnt samhälle i sydostligaste delene av Blekinge. Där kan man njuta av vacker natur och en bra ställplats i hamnen med utsikt över havet.
Några kilometer bort ligger Torhamns udde, som är ett naturreservat dit vi cyklade för att promenera runt och titta på det rika fågellivet.


Skanör-Falsterbo och Råå, augusti 2018

Vi spenderade ett par varma dagar på Falsterbo resort och gjorde en lång, härlig vandring. Vi startade på Skåneleden vid campingen, gick runt Falsterbonäset, upp till Skanörs hamn och tillbaka, cirka 13km. I Skanör var det mysigt med flera små restauranger, galleri, rökeri och badplats. Vi köpte en kasse med godsaker på rökeriet som smakade gott till ett glas vitt utanför husbilen.
I Råå fick vi plats i hamnen på den lilla fina ställplatsen. Vi tog cyklarna till Ă…labodarna och åt en jättegod lunch på Hamnkrogen.


Apelviken i Varberg, maj 2018

Vi firade pingsthelgen på Apelvikens camping söder om Varberg. Här har man vacker utsikt över havet, en lång sandstrand, fina promenad- och cykel-vägar och flera trevliga resturanger på gångavstånd. Vi cyklade bland annat på den fantastiskt vackra leden utmed havet in till Varberg centrum.
Apelviken sträcker sig söderut och tar man sig vidare utmed kusten kommer man till små mysiga ställen som Träslövsläge (där man kan äta god glass) och Gamla Köpstad.


Karlskrona, april/maj 2018

Karlskrona är en trevlig stad omgiven av vatten och med många vackra hus. Lite speciellt är det stora torget och de pampiga byggnaderna i centrum som tyder på att staden en gång var tänkt att ta över som huvudstad. Ett stort Marinmuseum över svensk marinhistoria ligger vid vattnet öster om centrum.
Karlskrona har en ställplats vid hamnen nära centrum, samt Dragsö camping som ligger cirka 3km från centrala stan.


Tanums världsarv, augusti 2017

Vi gjorde en utflykt till hällristningarna i Tanumshede. Husbilen parkerades vid Vitlycke museum som har en fin utställning, ett café och en liten butik. De fantasifulla hällristningarna ligger utspridda över ett stort område, en karta, informationsskyltar och markerade stigar visade vägen när vi promenerade runt i naturen på egen hand.
Vi övernattade på Grebbestadfjordens camping och dagen efter besökte vi vår favorit Pilane.


Öland, augusti 2017

Öland är en favorit som vi gärna återvänder till och denna gång valde vi den nordöstra delen. Där övernattade vi på Kårehamns ställplats och Wikegårds semesterby.
I Kårehamn ligger ställplatsen i hamnen, där finns även restaurang, café och fiskbutik. Vi njöt av havsutsikten och vandrade i den vackra naturen.
På Wikegården har man ockå fin havsutsikt och underbar natur. Vi tog långa promenader utmed kusten och en cykeltur till ICA i Källa. En fin sandstranden lockade till bad.


Utmed Vättern, juli 2017

Vi gjorde en liten tur utmed Vätterns västra strand och övernattade i Hjo, Karlsborg och Askersund. I Hjo stannade vi på campingen och promenerade in till centrum för att se Trästaden och äta glass. I Karlsborg övernattade vi på ställplatsen och gick en fin tur till fästningen. I Askersund trivdes vi bäst, jättefin ställplats och ett mysigt litet centrum. Mest intryck gjorde det lilla Kakelmakeriet som har väldigt fint och unikt kakel.


Sjötorp och Göta kanal, juli 2017

Vi parkerade husbilen på ställplatsen i Sjötorp, en liten pitoresk by vid Vänerns strand. Här kan man se båtarna slussa i Göta kanal, hyra cyklar, ta en fika eller äta på någon av restaurangerna. Vi gjorde en fin cykeltur utmed kanalen där det finns flera mysiga små byar och möjlighet att få både kaffe, mat och glass på vägen.
Sugen på nostalgi? Då kan man ta en titt på Retrovägen.


Strömstad och Nordkoster, Valborg 2017

Strömstad camping har fina husbilsplatser på promenadavstånd från centrum och hamnen.
Vi packade matsäcken och tog färjan till Nordkoster. Där gick vi en jättefin vandring i vacker Bohuslänsk natur med fina klippor, rullstenar och sandstränder, tallar i olika former och blommande vitsippor och blåsippor. Nordkosters högsta punkt har två fyrar och en otroligt vacker utsikt 360 grader.


Getterön Varberg, våren 2016

Vi har varit på ställplatsen på Getteröns marina och på ställplatsen inne på Getteröns camping. Dom ligger ganska nära varandra och vi promenerade i den vackra naturen i kustbandet. Getterön har två naturreservat: Västra Getterön och och Getterön som är en bra plats för fågelskådning. Det finns flera fina badstränder, restaurang, cafe, rökeri och butik på gångavstånd. Sommartid går det båt till Varbergs centrum.


Båstad och Landskrona, juli 2015

Vi ställde husbilen på Båstad camping's ställplats som ligger i utkanten av stan, med cykel gick det bra att ta sig till både badstrand och centrum. På vägen ut ur Båstad stannade vi i Boarp för att handla mat i de trevliga butikerna. I Landskrona övernattade vi på den fina ställplatsen i Lundåkra småbåtshamn och gjorde en dagsutflykt med cykel till Ven.Smögen, augusti 2015

Vi övernattade på Solviks camping, som har en fantastiskt fin ställplats på klipporna med utsikt över havet. Campingen ligger 5km från Smögen dit man kan ta sig på gång- och cykelvägen. Vi badade från klipporna intill campingen, gick långa promenader, strosade på Smögens bryggor och gjorde en utflykt till Nordens Ark.Varberg och Torekov, augusti 2015

Varberg's småbåtshamn har en liten ställplats, vi stannade en kväll och promenerade runt fästningen och centrala stan. Vi vaknade mycket tidigt på morgonen av att Stena Lines färja ankrade upp precis bakom oss.
Färden gick vidare till Torekov's fina camping där vi badade i havet, gjorde en båttur till Hallands väderö och en vandring på Skåneleden som passerar precis förbi campingen.Falkholts Dalslandskrog, augusti 2014

Tillsammans med goda vänner åt vi en fantastisk middag på Falkholts Dalslandskrog. Husbilen parkerade vi på Norebyns café och camp som ligger alldeles intill.Strömstad och Sydkoster maj 2014

Kristi himelsfärdshelgen körde vi till Strömstad för att testa den lyxiga ställplatsen på Lagunen camping, den var riktigt fin. Vi gjorde en cykeltur runt Strömstad och en på Sydkoster.Helsingborg och Torekov, Valborg 2014

Campingen i Torekov är en gammal favorit dit vi återvände för att ta en tur till Hallands väderö och vandra i vacker natur. Vi åkte vidare till Råå, strax söder om Helsingborg, och tog färjan över sundet till Helsingör.


Hunnebostrand och Ramsvikslandet september 2013

Vi övernattade på Sotenäs camping, där vi hade en fantastisk utsikt över hav och klippor, och på Hunnebostrands ställplats som har sämre utsikt men nära till restauranger och affärer. Vi gick en härlig långpromenad på Ramsvikslandet, och vi tittade på skulpturer i Hunnebostrand.Österlen i augusti-september 2013

Vi körde till Åhus där vi övernattade och gjorde en tur på cykel till Yngsjö. Det finns fina sandstränder här, men vädret inbjöd inte till bad. Istället gick turen vidare till Kivik och Simrishamn innan vi vände hemmåt igen. Vi fick njuta av den vackra naturen från husbilen, blåst och regn satte stopp för promenader.Marstrand i augusti 2013

Vi kör gärna till Marstrand när det är lite lågsäsong, mitt i sommaren är det för mycket turister för vår smak. Det finns en fin promenadstig runt hela ön och om man inte har egen matsäck med sig finns det caféer och restauranger utmed kajen. Husbilen ställer man antingen på Marstrands camping eller på parkeringen för husbilar på Koön.


Tjörn och Orust i juni 2013

Vi gjorde en tvådagars tur och övernattade på Stockens camping. På gångavstånd från campingen finns ett litet sött samhälle, en fiskaffär och klippor med en fin badplats. Vi besökte Pilane på vägen hem, en favorit i repris där vi för tredje året i rad gick runt i naturen och tittade på konstverk.


Orsa i juni 2013

Vi hade bokat biljetter till inspelningen av TV-programmet "Moraeus med mera" som görs på Orsa camping. Miljön är lika mysig som på TV med utsikt över Orsasjön och solsken långt fram på kvällen. Det var kul att uppleva en TV inspelning på nära håll med bra artister och Kalle Moraeus på bästa humör.
Vi gjorde en utflykt till Orsa grönklitt på cykel, det var mycket uppför på vägen dit, men det gick väldigt lätt tillbaka.Bohuslän i september 2012

Vi åkte en tur till Grebbestad för att njuta av Bohusläns natur och för att besöka Sportshopen. Naturen upplevde vi på promendare i Tjurpannans naturreservat och Ramsvikslandet. Vägen utmed kusten mellan Grebbestad och Smögen är vacker och passerar många fina små samhällen.
Gränna i augusti 2012

I slutet av augusti parkerade vi husbilen på Grännastrands camping och tog båten över till Visingsö. Turistsäsongen var över och det var stängt på många ställen. Vi fick i alla fall en trevlig tur, och polkagrisar och annat godis med oss hem.Skärhamn i juni 2012

Skärhamn är ett trevligt litet samhälle med camping, badplats, småbåtshamn, restauranger och Akvarellmuseet som vi besökte denna regniga dag. Någon mil norrut ligger Pilane där man kan njuta av konst och natur på samma gång. God mat fick vi på vägen hem då vi stannade till vid Sundsby säteri.
Bua hamn i juni 2012

I Bua har man gjort i ordning en fin ställplats nere på hamnplanen. Vi stannade en natt och promenerade på klippor och stränder.Björkäng i maj 2012

I Björkäng finns det en stor camping precis intill en lång fin sandstrand där man kan bad, sola, kitesurfa eller bara ta en skön promenad. Vi hade tur med vädret och tog årets första dopp i havet. Det är väldigt långgrunt så det tar en stund innan vattnet är så djupt att man kan ta några simtag.Kivik i maj 2012

Kivik med omnejd är väldigt vackert, med äppleodlingar, gröna kullar, en fin kust, gamla hus och vackra trädgårdar. Buhres fisk erbjuder god mat i restaurangen eller att ta med.
Vi övernattade på campingen.Torekov i maj 2012

Torekov är en liten idyll på Bjärehalvön. Här kan man t.ex. ta båten till Hallands väderö, vandra utmed Skåneleden eller ta ett dopp i havet. Vi ställde husbilen på First camp och fick en jättefin plats nere vid strandkanten.Öland i augusti 2011 o ch maj 2013

Vi semestrade på Öland 2011 och besökte bland annat Paradisverkstaden och Soliden, cyklade på Ölands norra udde och vandrade på Alvaret.

2013 tillbringade vi Kristi Himmelsfärdshelgen i Borgholm och Köpingsvik. Vi roade oss med att titta på konstrunda och Öland spirar.

Campingar vi besökt på Öland