hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Med husbil i Tyskland


Zell från ovan


Tyskland är ett bra land att "husbila" i, det finns många fina ställplatser, vacker natur och mycket annat som är sevärt. Vi har en förkärlek till vindistrikten och kusterna, vi har besökt:

På denna sida finns en kort beskrivning av resorna, mer detaljer hittar man på sidan om Campingar o Ställplatser.


Tips för husbilsresande i Tyskland:


Sydvästra Jylland

Det platta landskapet, de enorma sandstränderna och det speciella ljuset på Jyllands västkust är fascinerande och vackert. Vi har gjort flera turer till den sydliga delen och övernattat i Ribe i Danmark, samt Friedrichstadt och Sankt Peter-Ording i Tyskland.


Ribe med domkyrkan i centrum

Vacker port i RibeRibe är Danmarks äldsta stad och korades 2014 till Europas vackraste stad. I utkanten av staden finns en stor camping med separata ställplatser för husbil. Det är knappt 2km in till de gamla stadsdelarna där domkyrkan dominerar. Kullerstensgatorna runt omkring kantas av gamla korsvirkeshus med många vackert dekorerade dörrar och portar. Vi hittade ett litet ölbryggeri som var stängt, men kunde smaka den goda ölen på restaurang. En terräng helt utan backar inbjuder till cykling och man tar sig lätt till Vikingacentret som ligger på motsatta sidan av centrum. En längre tur ut i naturen leder till Vadehavcentret och Mandöbussen.


Det tar cirka två timmar att köra från Ribe till den lilla staden Friedrichstadt som ligger en bit från havet men som omges av vatten från två floder. Centrum är grönt och mysigt med gamla fina hus, ett stort torg med uteserveringar och små kanaler som kantas av grönska. Ställplatsen är mycket fin och ligger några hundra meter från centrum.


Den enorma sandstranden i Sankt Peter-Ording

Sankt Peter-Ording är en stor turistort som sträcker sig flera kilometer utmed västra kusten på sydjylland. Med cykel tar man sig lätt mellan de olika delarna av Sankt Peter-Ording, i norr finns den största stranden och de flesta turisterna, på mitten ligger en mysigare del med gågata och småbutiker, längst i söder är det mindre turistigt trots att det ligger tre campingar på rad. Vi har haft husbilen stående på mittersta delen och övernattat på Reisemobilhafen St.Peter Ording och Campingpark Olsdorf.

Det finns fina cykel- och gångvägar utmed kusten, men det som lockat oss mest är den enorma sandstranden. Där kan man spendera hela dagen och bara njuta av tillvaron. På stranden finns det gott om plats för alla möjliga aktiviteter, det är många stora drakar i luften och vi har sett både seglare och kitesurfare på hjul. På några ställen finns det restauranger, caféer och toaletter på höga stolpar mitt ute på stranden, det är stora skillnader på tidvattnet här.

Från ställplatserna vi varit på är det nära in till en trevlig gågata där det finns små butiker, restauranger och en turistinformation. På onsdag morgon är det marknad utanför turistinformationen, inte så stor men med lite hantverk, mat och kläder.


En resa till sydvästra Jylland

 • Vi reste: 4-9 september 2015
 • Resans längd: 150 mil
 • Resans höjdpunkt: Vandring på stranden i Sankt Peter-Ording
 • Kostnad för broar: 1.500SEK
 • Kostnad för campingar o ställplatser: 1.000SEK
 • Vår resväg: Göteborg - Landskrona - Ribe - Friedrichstadt - Sankt Peter-Ording - Göteborg

Ahrdalen och Moseldalen i september 2014

Rotweinwanderweg i Ahrdalen

Ahrdalen är ett mindre vindistrikt strax norr om Moseldalen där man i huvudsak gör röda viner. Floden Ahr är betydligt mindre än Mosel, men de branta sluttningarna och klipporna gör att naturen är mer dramatisk och mycket vacker. Vi parkerade husbilen på ställplatsen i Mayschoß, en liten by som ligger centralt i dalen. Vi bodde granne både med tågstationen och vinkooperativet där vi passade på att gå en guidad tur i vinkällaren.

Det finns gott om cykel- och vandringsleder och även ett lokaltåg, Ahrtalbahn som går nere i dalen och stannar i de flesta av byarna. Första dagen cyklade vi en kort tur till grannbyn Altenahr där det finns lite fler restauranger och butiker än i Mayschoß. Nästa dag vandrade vi längs Rotweinwanderweg, från Mayschoß till Ahrweiler. Leden är lätt att följa och går nästan hela tiden genom vinodlingar uppe på sluttningarna, utsikten är fantastiskt vacker. På många ställen finns det möjlighet att gå ner till någon liten by för att äta eller ta en annan väg tillbaka. Vi stannade i Ahrweiler för att äta och uppleva vinfesten som just startade, fram emot kvällen tog vi tåget tillbaka till husbilen i Mayschoß.

Vinfestival


Ahrdalen är väldigt vacker och det finns massor av vandringar att göra, men vi ville vidare till Moseldalen och Traben-Trarbach. Tyvärr var den nya ställplatsen full när vi anlände på lördag vid lunchtid, campingen hade heller ingen plats för vår husbil så vi fortsatte söderut och hamnade på ställplatsen i Wintrich. På vägen dit upptäckte vi att det pågick en vinfestival i Bernkastel-Kues, så nästa dag tog vi cykelvägen dit. Det var en stor fest med massor av vin och god mat, och ett festivaltåg med mycket musik och upp/ut-klädda festivalfirare. Stämningen på söndag eftermiddag var helt fantastisk med spontan musik och dans på gatorna, och vinet flödade.

I Wintrich finns en mycket trevlig restaurang, St. Michael, med välsmakande mat, utsikt över Mosel och egna viner till försäljning. Vi åt en god middag i solnedgången och dagen efter köpte vi några av deras torra riesling-viner innan vi reste hem mot Göteborg.


Vår resa till Ahrdalen och Moseldalen

 • Vi reste: 2-10 september 2014
 • Resans längd: 270 mil
 • Resans höjdpunkter: Vandring på Rotwein wanderweg i Ahrdalen och vinfestival i Bernkastel-Kues
 • Kostnad för bro och färjor: 2.400SEK
 • Kostnad för campingar o ställplatser: 1.000SEK
 • Vår resväg: Göteborg - Heilgenhafen - Remagen - Mayschoß - Wintrich - Greven - Grossenbrode - Göteborg

Rügen och tyska kusten i juni 2014

Stranden i Binz

Med hjälp av färjan Trelleborg-Sassnitz tog vi oss från Göteborg till Rügen på en dag och slog ner bopålarna på ställplats Oase, en bit söder om Sassnitz. Där gjorde vi en cykelutflykt till Prora och Binz. I Prora ligger Hitlers tänkta semesterparadis som består av ett 4,5km långt och 5 våningar högt byggnadsverk intill en lång sandstrand. Idag är stora delar helt förfallna, men det finns ett museum och vissa delar håller på att renoveras till moderna lägenheter. Stranden är fantastiskt fin, men den gamla byggnaden är inte vacker och lite skrämmande. Binz är en livlig kurort med massor av hotell, SPA, restauranger, affärer och en oändlig sandstrand med "strandkörbe" i långa rader. Här flanerade mängder av turister och kommersen pågick för fullt.

Ett sjömärke kallat Schwedenkopf

Rügen är en ganska liten ö och vi körde runt den på en dag, genom vackra alléer och skogar, utmed långa stränder och genom små byar. Vägarna har varierande kvalitet, ibland hur fina som helst, men även många ojämna vägar och några korta sträckor med kullersten som var väldigt obekväma, hela husbilen vibrerade.

Vi tog oss vidare från Rügen till Stralsund, en gammal stad med svenska anor och ett trevligt ölbryggeri: Störtebeker. Den guidade turen (enbart på tyska) med ölprovning var väldigt trevlig trots våra bristande kunskaper i tyska språket. Efteråt åt vi god mat på deras restaurang och handlade öl i bryggeriets fina butik.

Vid bron till Rügen finns det två ställplatser (som hör ihop), därifrån har man gångavstånd till centrum, hamnen och bryggeriet. Vi gjorde ett besök på Ozeaneum som har utställningar om världens hav och dess innevånare. Vi tyckte bäst om de levande varelserna, men utställningen med stora modellerna av valar var också spännande.

Zingst blev vår nästa anhalt på resan, det visade sig vara en riktig semesteridyll med en oändligt lång och vacker sandstrand. Vi fick den sista ställplatsen på Campingplatz am Freesenbruch där vi trivdes väldigt bra. En lååånga cykelbanan gick på insidan av en vall utmed stranden, vi cyklade åt öster till Zingst centrum, och åt väster till Prerow. Båda är trevliga semesterorter, men Zingst verkar vara större och livligare. Vi hade väldigt blåsigt och lite svalt väder och skulle gärna återvända hit när sommarvärmen kommer, för att bada och se mer av stränderna och den vackra naturen.

Altstadt Wismar


Vi fortsatte vår färd utmed västra kusten ner mot Rostock, det är ett vackert landskap av sanddynor och slättland och vi passerade många fina semesterorter. På vägen öster om Rostock fanns det enorma fält med jordgubbsplantor och jordgubbsplockare, troligen ursprunget till alla jättegoda jordgubbar vi ätit på resan. Vid ett-tiden nådde vi fram till ställplatsen i Wismar, bara några få platser var lediga när vi anlände och det blev snabbt fullt. Ställplatsen ligger alldeles intill Altstadt i Wismar så man förstår att den är populär. Wismar Altstadt är jättefin med många gamla hus, mysiga gränder och torg. Vid hamnen (också nära ställplatsen) låg det båtar som sålde fisk och skaldjur, och fischbrötchen, en läckerhet vi upptäckt under resan. Det är helt enkelt bröd med fisk emellan, det smakar gott och passar bra som en lätt måltid när man är lite sugen.

Vår resa närmade sig slutet och vi bestämde oss för att ta färjan mellan Puttgarden och Rödby, men först ett stopp för "vila" på södra Fehmarn. Vi körde till Wulfener hals Camping und Ferienpark, en enorm campingplats (med en egen avdelning för husbilar) som ligger fint vid havet. Här finns allt på plats men vi cyklade ändå en tur in till Burg som har ett ganska mysigt centrum med kullerstensgator, gamla byggnader, restauranger och butiker.


Vår resa till Rügen och tyska kusten

 • Vi reste: 17-27 juni 2014
 • Resans längd: 150 mil
 • Resans höjdpunkter: Guidad tur på Störtebeker ölbryggeri, cykeltur i Zingst
 • Kostnad för bro och färjor: 2.700SEK
 • Kostnad för campingar o ställplatser: 1.800SEK
 • Vår resväg: Göteborg - Trelleborg - Sassnitz - Stralsund - Zingst - Wismar - Fehmarn - Rödby - Göteborg

Rhendalen och Moseldalen i juli 2012

Vinpress

Resan till Rhendalen tog två dagar, vi körde över Öresundsbron och Stora Bältbron och sedan autobahn via Hamburg, Bremen, Köln och till Koblenz. På vägen övernattade vi på ställplatser i Aabenraa och utanför Greven.

Rhendalen är betydligt bredare än Moseldalen och i Mosel finns det många fler ställen att ta sig över floden. Överallt ser man vackra vyer över floden, vinodlingar, små byar och stora slott. Vi ställde husbilen på Sonnenstrand camping i utkanten av Bacharach, en liten by på västra sidan av Rhen. Vi fick "strandtomt" och hade bara några få meter ner till Rhen där vi tog ett skönt bad, inte som på svenska västkusten förstås, men det svalkade gott i värmen. Det är promenadavstånd in till restauranger och butiker i byns centrum, och det finns en cykelbana utmed floden som vi använde för att ta en cykeltur till Oberwesel.

Vår färd gick vidare ner förbi Bingen och till die Weinstrasse, här råkade vi ut för en del problem med smala gator och gamla broar som inte klarade en tung husbil. Det blev inte den mysiga vintur som vi planerat och efter ett tag gav vi upp och åkte vidare. Vi övernattade på en camping i Rülzheim och nästa dag körde vi västerut till södra Moseldalen och hamnade på en camping i Schweich. Härifrån gjorde vi en utflykt med lokalbussen till Trier som är Tyskland äldsta stad.

Vi fortsatte åt norr, på vägen såg vi flera fina ställplatser utmed Mosel och överallt fanns det gott om plats. Vi stannad i Wintrich på en väldigt trevlig ställplats alldeles nere vid floden, men ändå nära den lilla byn. Det var en bra utgångspunkt för att göra cykelutflykter och för att köpa goda viner. Med ytterligare några flaskor vin i bagaget körde vi utmed Mosel upp till Cochem, en turistig men fin liten stad. Här fanns massor av restauranger, vinförsäljning, butiker och turister. Vi slog oss ner på campingen strax utanför staden och promenerade in till centrum. Efter Cochem var det dags att lämna vinregionen och fara hemmåt. Vi valde samma väg på återresan, men gjorde en liten avstickare till Sankt Peter-Ording i nordvästra hörnet av Tyskland. Vi tyckte väldigt mycket om den lilla byn och den flacka naturen med vidsträckta stränder. Hit åker vi gärna igen.

Det fungerade väldigt bra att göra denna resa i juli, vi hade inga problem med köer på autobahn och det var gott om plats på campingar och ställplatser.

Vår resa till Rhendalen och Moseldalen


Moseldalen i september/oktober 2011

Utsikt från vandring runt Zell

September är skördemånad i Mosel och trots att det finns massor av campingar och ställplatser så var det ganska fullbelagt, speciellt i de byar där skördefesterna hölls. Men det fanns alltid någonstans att ställa husbilen även om det inte blev i den byn eller på den ställplats som vi planerat.

Vi startade resan från Göteborg vid lunch-tid och två dygn senare nådde vi Moseldalen. Vi tog vägen via Öresundsbron, färjan Rödby-Puttgarden och autobahn förbi Hamburg, Bremen, Köln och Koblenz. På vägen ner övernattade vi på camping i Maribo och på en mycket trevlig ställplats utanför Greven.

Traben-Trarbach blev vår första anhalt i Moseldalen, vi fick en av de sista platserna på Rissbach camping i utkanten av staden. Där gjorde vi en heldagsutflykt och tog båten till Bernkastel-Kues, en väldigt fin liten stad med gamla hus, men också full av turister. Båtturen tog 2 timmar en väg, och var väldigt vacker med vinodlingar och små byar överallt. Vi drack federweisse för första gången, det är druvsaft som fått jäsa och innehåller några procent alkohol, det smakade väldigt gott med ett kallt glas i värmen.

Vi reste vidare till Zell, en lagom turistig och väldigt trevlig by som har både camping och ställplats nära centrum. Här cyklade vi utmed Mosel och försökte även ta en tur upp för backarna och in bland vinodlingarna, men en trasig cykelkedja och väldigt branta backar gjorde att vi valde kängorna istället och gick en av de utmärkta vandringslederna runt Zell. Utsikten var fantastisk!
Vi gjorde ett besök i Pommern innan vi återvände hemmåt, den här gången tog vi Bält-broarna i Danmark istället för färjan.

Vår resa till Moseldalen

 • Vi reste: 26 september - 4 oktober 2011
 • Resans längd: 300 mil
 • Resans höjdpunkter: Vandring runt Zell, Båt på Mosel, Federweisse
 • Kostnad för broar o båtar: 1.900SEK
 • Kostnad för campingar o ställplatser: 1.100SEK
 • Vår resväg: Göteborg - Maribo - Greven - Traben-Trarbach - Zell - Pommern - Weddelbrook - Göteborg