hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Kerala i Indien - februari/mars 2014

Kerala ligger i sydvästra hörnet av Indien, har en lång kust i väster och höga berg i öster. Här bjöds vi på massor av nya upplevelser, vacker natur, god mat, fina badstränder och oerhört trevliga människor, vår bild av Indien har blivit betydligt positivare. Visst var det skräpigt ibland och vi såg tiggare, förfallna hus och hem, men vi kände oss alltid välkomna och i trygga händer.


Vi började med att flyga till Cochin och stannade där i två dagar för att acklimatisera oss och se lite av den gamla kuststaden. Vi blev väl omhändertagna av tre rickshawförare som guidade oss runt i Fort Cochin och visade oss hur man tvätttar och torkar ingefära, hur man fiskar utmed strandpromenaden, ett ayurveda-center med massor av spännande produkter från naturen, fina butiker och enklare affärer, tempel och kyrkor. Solen sken från en klarblå himmel och det var cirka 30 grader varmt, vi höll oss gärna i skuggan. En kväll var vi på Culture show där man spelade teater och musik, dansade och visade upp en gammal kampsport.

Efter Cochin bar det iväg i minibuss med privatchaufför till Allepey för en tur på Backwaters. Vi steg ombord på båten som skulle ta oss runt på kanaler och sjöar under ett dygn. Det fanns tre sovrum, en "matsal" och en övervåning där vi satt och beundrade utsikten och allt som rörde sig på vattnet och stränderna. Vi hade en kapten, en kock och två servitörer som passade upp oss under färden, lyxigt! Det här var total avkoppling samtidigt som det hela tiden fanns något att titta på och förundras över: människorna som arbetade, deras bostäder, risodlingar, fullastade kanoter, fåglar och en natur som var otroligt grön och vacker.


Utvilade efter båtturen åkte vi vidare i minibuss till Mundackal Estate. Där bodde vi hemma hos ett indiskt par på deras stora plantage med odlingar av gummi och kryddor. Värdparet tog väl hand om oss, lagade mat och guidade oss runt på ägorna. Vi fick veta massor om deras kryddväxter och om hur den vita saften från gummiträden utvinns och blir till svart gummi. På kvällen fick vi en liten lektion i indisk matlagning, till exempel hur man gör egen garam masala (kryddblandning) och bathura (bröd).

Dagen efter åkte vi vidare till Munnar, en liten stad i västra Ghatsbergen omgiven av vackra gröna sluttnigar täckta med tebuskar. Vi bodde på Bracknell Forest, ett mycket trevligt hotell i skogen några kilometer utanför Munnar. Vi gick en 5-timmars vandring med guide i te-odlingarna och vidare upp på några toppar där vi hade en vidsträckt utsikt över odlingar och berg. Efter vandringen besökte vi ett te-museum och fick se hur man producerar vitt, grönt och svart te från bara en sorts tebuske. Munnar centrum var ganska litet, men med mycket liv och rörelse, vi blev mest förtjusta i basaren med frukt, grönsaker och te.

Vår färd fortsatte utmed Ghatsbergen, till Kumily och Periyar National park. Här bodde vi flott, mitt i Kumily, på Green woods resort. Två guider tog med oss ut på en morgonvandring i nationalparken, vi tittade på växter, fåglar, fjärilar, men framför allt spanade vi efter vilda elefanter. Snart hittade vi både färsk avföring, fotspår i leran och en plats där elefanterna nyligen legat. Spänningen steg och vi blev ombedda att vara tysta när vi gick vidare in i grönskan. Då dök det upp tre elefanter i en glänta ett par hundra meter bort och efter en stund kom det två till i en anna glänta. Vi stod länge och beundrade de vilda djuren och såg hur dom elegant repade gräs och buskar med sina snablar.

På eftermiddagen återvände vi till nationalparken för en båttur på Periyar lake och för att uppleva djurlivet från sjösidan. Vi såg en mängd olika djur på stränderna runt sjön: indiska bisonoxar (gaur) och samba deer som strövade tillsammans i flock, mycket fåglar och apor, några vildsvin och en sköldpadda.Vi hade haft några intensiva dagar och såg fram emot att åka tillbaka till Backwaters och vila upp oss på Eastend Lakesong hotel i Kumarakom. Där fick vi jättefina rum med uteplats och det fanns pool och stor restaurang på hotellet. På gräsplanen precis utanför våra uteplatser förberedde man en stor bröllopsfest och fram på sena eftermiddagen kom gästerna i sina färgglada, vackra kläder. Det var Bollywood-tema och vi fick både se och höra massor av indisk dans, sång och musik. Det var både roligt och spännande att uppleva en sådan fest på nära håll, men det blev inte så mycket avkoppling och vila som planerat.


Nu var det dags att åka till kusten för sol och bad. Vi hade bokat Soma Palmshore beach resort i Kovalam, ett lite enklare hotell, men med bra läge och privat badstrand. Det första doppet i Arabiska havet var fantastiskt skönt med stora härliga varma vågor. Här spenderade vi några lata dagar på stranden och billig shopping utmed Lighthouse beach. Det fanns gott om restauranger som alla serverade väldigt god mat. En förmiddag åkte vi in till Keralas huvudstad Trivadrum. En taxichaufför guidade runt oss bland sevärdheterna och visade några tempel och kyrkor, en indisk shoppinggalleria och en basar där man kan köpa allt från köksredskap till guldkedjor.

Vi hade gärna stannat längre i Kerala men efter två underbara och händelserika veckor var det dags att packa ihop och fara hemåt. Vi flög via Dubai och stannade där en natt för att ta en snabb titt på staden. En taxi tog oss till Burj Khalifa, världens högsta skyskrapa, som imponerar med sina 828 meter och 164 våningar. Alldeles intill ligger den stora och lyxiga Dubai mall och världens största fontän-förställning. Vi besökte också de äldre delarna av Dubai för att se Gold souk, men uppskattade inte de väldiga mängderna med guld och smycken. Det var en enorm kontrast mot livet i Kerala.Några tips och observationer från vår resa i Kerala

Vi var en liten grupp med sex vänner som åkt en rundtur i Kerala under två veckor. Vi fick hjälp av Ganesha Travel med att planera resan, boka hotell, transporter och utflykter i Indien. Vi är mycket nöjda med hela arrangemanget runt resan och allt fungerade mycket bra på plats. Vi hade stor nytta av Ganesha travels guidebok: Kerala, Sydindiens pärla

Förberedelser
Ansök om visum i god tid. Vi vaccinerade oss mot hepatit A och B samt kolera. Hela vår resa var förbokad vilket vi tycker är bra om man har begränsat med tid eller är ett lite större sällskap. Vi bokade resan ett halvår i förväg.
Mat och dryck
Vi lyckades undvika magproblem och var noga med att använda alcogel hela tiden. Vi åt tillagad indisk mat, men undvek bufféer (förutom till frukost), och med få undantag blev det vegetariskt, kyckling, fisk och skaldjur. Maten är kryddig, ofta stark och mycket god. Vi provade olika risrätter med bland annat citron, kokos och cashew, det smakade alltid väldigt gott. Naan brödet är förstås gott, men det finns många andra sorter att prova. Alkoholhaltiga drycker fanns sällan på menyn, frågade man så serverades oftast öl i smyg (vi fick dricka ur temuggar och ställa ölflaskorna på golvet). Vi fick en ny favoritdryck i värmen: lime-soda, det är pressad lime som man blandar med sodavatten och eventuellt socker. Vi drack och borstade tänderna i flaskvatten. Vi köpte öl på "systembolaget" med hjälp av våra chaufförer.
Dricks
Inom turistnäringen lever man på dricks, vi tyckte det var svårt att veta hur mycket man skulle ge och att alltid ha växel till hands. På hotellen fanns det en gemensam "tipping box" vilket gjorde det lite enklare. Ett tips vi fått var 10% på restaurang och minst 200 rupier för en heldag till en chaufför.
Klädsel
Utmed kusten är det varmt, över 30 grader, och stekande sol. Det gäller att ha tunna, luftiga kläder även på kvällen. I Ghatsbergen var det lite svalare, kanske 25 grader på dagen och under 20 på kvällen. Vi använde ibland långärmade skjortor för att skydda oss mot den starka solen. Det finns gott om passande kläder att köpa eller låta sy upp.
Prisnivå
Vi tyckte allt var väldigt billigt. Vi prutade trots det när vi handlade kläder, väskor och andra prylar, men efteråt kändes det nästan löjligt då det ofta rörde sig om väldigt lite pengar. Maträtterna kostade 200-400 rupier, en sarong 100, en enkel strandväska 150, 65cl öl på systemet 70. Vi hade 14.000 rupier med oss och dom varade länge, det var enkelt att hitta en ATM för att ta ut mera. Vi betalade alltid med kontanter förutom på hotellen. Valutaomvandling.
Telefon
Det är dyrt att ringa med svensk mobil i Indien, vi använde Viber när vi hade tillgång till internet på hotellet. Det fungerade oftast bra och är gratis.

Vår resa till Kerala

Tidpunkt
21 february - 9 mars 2014
Resan
Ganesha Travel hjälpte oss att planera och boka hotell, transporter och aktiviteter i Indien. Indcen resor letade upp en billig flygresa med The Emirates. Vår resrutt:
Köpenhamn-Dubai-Cochin-Allepey-Munnar-Kumily-Kumarakom-Kovalam-Trivandrum-Dubai-Köpenhamn.
Vi hade minibuss och privatchaufför som körde oss under 8 dagar från Cochin till Kovalam. Han körde oss till alla aktiviteter och även till andra ställen som vi önskade utmed vägen. Hela upplägget fungerade mycket bra.
Hotell
Vi reste runt och bodde på många olika hotell:
- Fort House hotel, Fort Cochin
- River Escapes, båt på Backwaters
- Mundackal Estate, "hemma hos" på plantage
- Bracknell Forest, utanför Munnar
- Green woods resort, Kumily
- Eastend Lakesong hotel, Kumarakom
- Soma Palmshore beach resort, Kovalam, Rockholm beach
Väder
Det var mycket varmt utmed kusten både dag och kväll. Vi hade upp emot 37 grader de sista dagarna och högssäsongen för turister gick mot sitt slut pga den ökande värmen. I Ghatsbergen var det behaglig temperatur, runt 25 på dagarna och strax under 20 på kvällen. Vi hade solsken nästan hela tiden.

Vädret ThiruvananthapuramNågra länkar

Ganesha travel - svensk researrangör specialiserad på Kerala
keralatourism.org - officiell information från Kerala
indien.nu - information på svenska om Indien och Kerala
Packat och klart - TV program från 2005