hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Andalusien, Spanien 2012-2018

Vi har under många år återvänt till Almuñécar i södra Spanien för att njuta av sol, värme och den fantastiskt vackra naturen. Det dramatiska landskapet lockar till vandring och bilturer och hösten 2012 gjode vi en två-dagars utflykt utmed kusten till Tarifa och Gibraltar. Våren 2015 spenderade vi två dagar i Granada och Sierra Nevada, hösten 2016 besökte vi Ronda och vandrade El Caminito del Rey och 2018 var vi i Torcal de Antequera. Den här sidan handlar mest om Almuñécar men beskriver också utflyktsmålen.Väder M├ílaga

ALMUÑÉCAR

Almuñécar ligger cirka 8 mil öster om Malaga, omgiven av hav, berg och fruktodlingar. Staden har en gammal genuin stadskärna, flera långa badstränder och fina strandpromenader. Några delar är väldigt kuperade, men tar man sig en bit uppför backarna belönas man med fantastisk utsikt. Både i och runt staden finns stora fruktodlingar med avocado, mango, apelsin, citron, oliver, fikon, chirimoya, mm. Almuñécars historia sträcker sig långt bak i tiden och man kan se lämningar från fenicier, romare och araber som härskade innan den kristna erövringen 1489. Mitt i staden ligger flera utgrävningar, akvedukter, ett arkeologiskt museum och en fästning väl värd att besöka.

Det är gott om restauranger och barer, särskilt runt de små torgen i gamla stan och längs strandpromenaderna. Speciellt trevligt är det att gå en "tapasrunda" på kvällen. Man beställer dryck och blir bjuden på tapas som kan bestå av en bit tortilla, en minihamburgare, bröd med ost och skinka, friterad fisk, mm. Kvällslivet är familjärt, lugnt och städat, det här är en plats för mys och avkoppling.


Varje fredag kl 10-14 är det marknad, den ligger mitt i stan och precis intill McDonalds. Här kan man köpa allt från kläder och skor till keramik, väskor och gardiner, för det mesta till bra priser. Övrig shopping är inte så imponerande, men det finns vacker keramik, skoaffärer och mindre klädbutiker i centrum. I gamla stan och på strandpromenaderna hittar man de turistanpassade butikerna och där finns också gatuförsäljarna. I centrum finns Mercado Municipal, en fin saluhall dit man kan gå för att handla, eller bara titta på de vackert exponerade matvarorna och studera folklivet.

Spanjorerna firar många fiestas och störst av dom alla är påsken, på spanska: Semana Santa. Då händer det saker på stan varje dag från måndag till och med söndag och spanjorer i alla åldrar går man ur huse. Man ska absolut gå ut i folkvimlet på gatorna och titta på några av de många och långa processionerna. Klädda i fotsida kåpor och vackra kläder går både barn och vuxna runt staden i timmar till taktfull musik. Huvudattraktionen är utsmyckade statyer av Jesus och Maria som sakta bärs fram av män och kvinnor i alla åldrar.

Några utflykter
Norr om Almuñécar ligger Sierra Nevada med riktigt höga berg, det är väldigt vackert att åka upp till toppen eller någon av bergsbyarna, t.ex. Trevelez, Otivar och Lanjaron. De mindre vägarna är ibland mycket krokiga och smala så det är inget för den med höjdskräck.

Almuñécar har flera fina stränder men vill man prova några andra så kan man köra några kilometer åt väster till La Herradura, eller en dryg mil åt öster till Salobreña som båda har långa sandstränder. Istället för att köra bil kan man gå till fots längs stranden och över kullarna till La Herradura. Från stranden längst i väster, Playa del Muerto, finns en trappa och sedan en stig utmärkt med vit/gula streck som leder till La Herradura. Det tar 1-1,5 timma att gå från strand till strand, stigen är bitvis brant och utsikten är fantastiskt vacker.

Granada, med Alhambra som största sevärdhet, ligger cirka 8 mil norrut. Dit kör man enklast på motorväg A44 som tar en dryg timma, på vägen tillbaka kan man välja att vika av till den gamla och mycket mer spännande vägen (A4050) som tar minst 1,5 timma trots att den är något kortare. Den är bitvis mycket krokig och bjuder på väldigt vackra vyer över berg, odlingar och hav. Man kan också ta bussen i 1,5 timma, ett bra alternativ då det är ont om parkeringsplatser i Granada.

Malaga centrum når man med bil på en dryg timma, eller med buss på 1,5-2 timmar. Det är en trevlig stad med många bilfria gator i centrum där man kan gå omkring och bara njuta, eller shoppa, eller besöka katedralen och Alcazaba. Pablo Picasso är född i Malaga så det finns förstås ett Picasso museum.

Nerja ligger 2,5 mil väster ut och är en lite större stad än Almuñécar och mer känd som turistort. Här finns det droppstensgrottor (Cueva de Nerja) och en trevlig stadskärna. Dit finns det också två vägar: motorvägen eller den gamla, krokiga, men fina vägen (N-340) som går närmre havet.

7 km norr om Nerja ligger den vackra bergsbyn Frigiliana. Vitkalkade hus, smala gränder, små torg och vacker utsikt erbjuds tillsammans med trevliga kermik- och hantverks-butiker. Här finns också några vandringsleder, bland annat en till Nerja. Det är gott om restauranger och barer, men ont om parkering. Tips: terassen på Restaurante el Adarve har fantastisk utsikt och mycket god mat.

Tycker man om att dyka kan man vända sig till dykcentret i Almuñécar, som ligger på Paseo de Cotobro.

Det finns mycket att upptäcka i södra Spanien, förutom långa badstränder bjuds det på historiska byggnader, kulturupplevelser, mycket vacker natur, fina vandringsleder och äkta flamenco.Klimat
Sommaren är solsäker och riktigt varm, ofta över 30 grader på dagarna och varma kvällar. Då är det tätt med turister på stränderna och i stan. På våren och hösten är det lugnt på stränderna och mer behaglig temperatur, 20-25 grader på dagen och lite svalare på kvällen. Det är aldrig kallt även om kvällarna kan bli rätt svala under vinter och tidig vår.

Tips om mat och dryck

Tips på restauranger och barer

Exempel på priser våren 2019

Hur tar man sig till Almuñécar?
Enklast sättet är att ta flyget till Malaga och sedan hyrbil, taxi eller buss till Almuñécar. Färden med bil tar en dryg timma och är väldigt vacker. Motorvägen slingrar sig mellan bergen och utsikten över hav, berg, städer och odlingar är hänförande.

Det går också att åka buss eller bil hela vägen från Sverige, det är drygt 300 mil och tar några dagar.

Var bor man i Almuñécar?
Det finns gott om hotell och lägenheter längs stränderna och i brist på egen erfarenhet hänvisar vi till Almuñécar.se som har flera tips.

Länkar
almunecar.se - på svenska om Almuñécar
turistinformation - om Almuñécar och La Herradura
turistinformation - om Almuñécar och Costa Tropical
stadens officiella information - om Almuñécar
svenskamagasinet.nu - på svenska om Costa del Sol
andalucia.com - om AndalusienTORCAL DE ANTEQUERA - 2018


Torcal de Antequera ligger 50 km norr om Malaga och på 1200 meters höjd. Det är ett naturreservat med kalkstensklippor i både vackra och märkliga formationer som ser ut som stora travar av pannkakor. Där finns ett besökscenter med parkering, restaurang och två vandringsleder som man kan gå på egen hand. Lederna är 1,5 km respektive 3,0 km men det tar lång tid att gå eftersom det finns mycket att titta på och terrängen är väldigt stenig. Vi gick 3,0 km på 2 timmar, på fötterna hade vi lätta vandringsskor vilket fungerade bra. Det finns fler vandringsleder i området men dom får man bara gå med guide.

Kolla upp vädret innan ni åker dit, det är inte samma som vid kusten. Passa också på att njuta av bilresan till Torcal, man åker genom ett vackert landskap med fina utsiktspunkter.

RONDA OCH EL CAMINITO DEL REY - 2016
Vi gjorde en tvådagars utflykt med bil i bergen norr om Malaga. Turen gick till Ronda, via Setenil de las Bodegas till El Chorro där vi övernattade. Andra dagen gick vi vandringsleden El Caminito del Rey.

Ronda ligger drygt 10 mil väster om Malaga och är en av de populäraste turistattraktionerna i Andalusien. Staden ligger på en höjd och delas av en spektakulär ravin, en vacker bro binder samman de båda stadsdelarna. Utsikten över ravinen och omgivningarna är hänförande och den gamla stadsdelen i söder har många mysiga platser och smågator. Dagens form av tjurfäktningen föddes i Ronda och en stor arena ligger mitt i stan, den har ett museum och det är öppet så att turister kan gå inne på den plan där tjurfäktingen äger rum, dock bara då det är fritt från tjurar.

Efter lunch i Ronda körde vi ett par mil norrut till den lilla byn Setenil de las Bodegas. En av alla vackra vita bergsbyar men med en speciell "byggnadsstil", man bor i grottor i berget och har en fasad utanför som ser ut som vanliga hus. På ett ställe ser det som att berget håller på att rasa ner mellan husen, lite kusligt.Vi fortsatte vår bilfärd på vackra vägar till byn El Chorro och hotell La Garganta, byn är väldigt liten och hotellet speciellt. Vi fick en två-vånings lägenhet (allrum nere, sovrum och badrum uppe) med spiraltrappa och vacker utsikt över sjön och bergen. Hotellet har pool, bar och restaurang, och strax intill ligger buss- och tåg-stationen.Följande dag tog vi bussen till norra delen av El Caminito del Rey som är en mycket spännande och vacker vandringsled utmed lodräta bergsväggar. Den ursprungliga leden byggdes redan 1905, men dagens led är nyrenoverad och öppnades 2015. Det kostar 10€ att gå leden, man är noga med säkerheten och släpper bara på ett begränsat antal personer och alla måste ha hjälm. Vandringsleden börjar och slutar på olika ställen, det finns en transferbuss som tar dig tillbaka för en billig peng. Det är en lätt vandring på 7km, men en stor upplevelse och ett måste för alla vandrare och naturälskare.
Boka plats i förväg.GRANADA och SIERRA NEVADA - 2015


Granada ligger cirka en timmes bilfärd från kusten och till Sierra Nevada tar det ytterligare en halvtimma att köra. Vi var där en helg i början av mars och nådde skidbyn vid lunchtid, det var strålande sol, mycket snö och full fart i skidbackarna. Tyvärr var det överfullt med bilar och vinterklädda spanjorer, vi satt i bilkö sista biten upp till skidorten, vägen in till byn var spärrad av polis och vi hänvisades till att fortsätta i bilkö uppför berget. Det var fantastiskt vackert och vi hade fin utsikt över backarna, men det var omöjligt att bli av med bilen. Vi var nöjda med att ha sett härligheten och bestämde oss för att vända tillbaka och köra till Granada som var vårt slutmål för dagen.


Granda ligger vackert nedanför bergen och vi hade bokat hotell i centrum, det var inte helt enkelt att köra bil och hitta bland smågatorna trots GPS och vi var glada att vi hade förbokat både hotell och parkering. Det är betydligt roligare att gå till fots i Granadas små gränder och torg, beundra gamla byggnader och uppleva det härliga folklivet. Katedralen är värd ett besök, men framför allt ska man se Alhambra som består av ett antal palats, en borg och stora grönområden. Vi gick runt i tre timmar och tog massor av foton. Alhambra är mycket populärt och vill man vara säker på att komma in till de vackra Nasrid-palatset är det bäst att boka biljett hemifrån.


Vår resa

Vi flög till Malaga, bodde i Almuñécar och gjorde en tvådagars utflykt med hyrbil till Granada och Sierra Nevada. Det är vacker motorväg från kusten till Granada, vägen från Granada upp till Sierra Nevada är krokig men bra.

Vi hade bokat ett litet, trevligt hotell i centrala Granada, Palacio De Los Navas, inklusive parkering (det behövs!).


Länkar
Granada
Hop on-hop off-tåg i Granada
AlhambraTARIFA - 2012

Tarifa ligger på Spaniens sydspets och här möts Atlanten och Medelhavet, åtminstone om man ska tro skyltarna nere vid piren. Stranden av fin sand är bred och oändligt lång, den är speciellt populär bland kitesurfare och vindsurfare tack vare den ständiga vinden. Denna vackra söndag i oktober var det få människor på stranden, och bara någon enstaka person vågade sig ner i det lite kalla vattnet. På andra sidan sundet ser man bergen i Marocko och det går dagligen färjor till Tanger för den som vill uppleva Afrika.

Tarifa har en ringmur och innanför den en gammal stadskärna med vitkalkade hus och smala gator. Här är det mysigt att bara gå omkring, det finns små trevliga butiker och det är gott om restauranger och barer. Vi var där en söndag eftermiddag och när vi hade parkerat bilen hörde vi musik från ett torg i närheten, det var Tarifa-borna som ägnade sig åt sång och dans. Senare på söndagen köade folk vid konditorierna, tog med sina inköpta bakverk till en bar där dom beställde in kaffe och mumsade på godsakerna.

Vår resa
Vi flög till Malaga, bodde i Almuñécar och gjorde en tvådagars utflykt med hyrbil till Tarifa och Gibraltar. Det är motorväg ända till Algeciras och bitvis betalväg, det kostade oss knappt 10€ att åka ett håll.

Vi hade bokat ett enkelt och trevligt hotell strax utanför ringmuren i Tarifa: Hotel Convento.
På kvällen hittade vi en mysig tapas bar, El Lola.
Länkar
Information om Tarifa
Mer information om Tarifa
Val- och delfinskådning
Färja till Tanger, MarockoGIBRALTAR - 2012

Gibraltar ligger på sydspetsen av Iberiska halvön, granne med Spanien, men tillhör Storbritannien. Gibraltar är en liten stad med trånga gator och en hamn, och som helt domineras av Gibraltarklippan. Här finns en liten flygplats så det går att flyga hit, men vi körde med hyrbil från Almuñécar (drygt 20 mil på motorvägen). Vi ställde bilen på spanska sidan, strax intill gränsövergången till Gibraltar finns det en park med parkeringsplatser längs gatorna (blå markering). Tar man med bilen in i Gibraltar riskerar man flera timmars väntetid när man ska tillbaka till Spanien.

När man visat passet och kommit över gränsen möts man genast av ett gäng guider med vita mini-bussar som vill sälja turer runt halvön. Vi åkte fyra personer med en mycket bra, engelsktalande guide i 1,5 timmar för 28€/person. Han berättade om öns historia, visade oss lite av staden men framför allt Gibraltarklippan. När man kommer upp en bit på klippan har man en fantastisk utsikt över Gibraltarsundet och får sällskap av de berömda aporna. Turen innehöll också besök i en droppstensgrotta och i tunnlarna. Mycket nöjda med rundturen släpptes vi av på gågatan Main street där det finns mängder av affärer med tax free varor: parfym, sprit, cigaretter och elektronik. Här finns det även gott om resturanger, barer och caféer.
Vi växlade till oss några pund (dyrt) inne i Gibraltar men det hade vi inte behövt, det gick bra att betala med Euro eller kort också.

Kom ihåg
Ta med passet
Ta med parkeringspengar, cirka 1€/timma (i oktober 2012)

Vår resa
Vi flög till Malaga, bodde i Almuñécar och gjorde en tvådagars utflykt med hyrbil till Gibraltar och Tarifa. Det är motorväg hela vägen till Gibraltar och bitvis betalväg, det kostade oss knappt 10€ att åka ett håll.

Länkar
Information på svenska
Information på engelska 1
Information på engelska 2
Färja till Tanger, Marocko
Gibraltar rock tours