hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Thailand

Vi förälskade oss i Thailand nyåret 2010 och har återvänt två gånger hittills. Första gången åkte vi på charterresa och spenderade två veckor i Kamala på Phuket. Andra gången bokade vi en charterresa till Khao lak och tredje gången flög vi reguljärt och bokade vår egen kombinationsresa till Bangkok och Khao lak.

Phuket, Kamala - nyår 2010

Vi valde Kamala då det är ett litet och lugnt ställe med en lång härlig strand. Här finns allt man behöver som turist: gott om restauranger, jättefin badstrand, många möjligheter att göra utflykter och lite shopping. Kvällslivet är lugnt, men vill man uppleva mer uteliv och shopping så ligger Patong bara några kilometer bort.

Våra dagar började med en stadig frukost på hotellets uteservering där vi samtidigt studerade morgonlivet på bygatan. Efteråt gick vi ofta en lång promenad för att upptäcka och se nya delar av byn. De första dagarna låg vi utslagna på solstolar under palmerna på stranden, blev man törstig eller hungrig fanns det barer och små restauranger alldeles intill, blev man varm tog man sig ett dopp i det blå havet. Vilken avkoppling!


På nyårsafton serverades en fantastisk buffé på hotellet. Man dukade upp och dekorerade hela poolområdet, och byggde en scen där det var uppträdanden hela kvällen. Inför tolvslaget tog vi med oss en flaska bubbel och gick ner till stranden. Där var det fullt av folk, turister som vi själva, blandat med lokalbefolkning som hade dukat upp till fest på stranden. Massor av ljuslyktor lyste på den svarta natthimlen. Försäljarna på stranden hade fullt upp och vi köpte en lykta som vi fick hjälp med att tända och skicka upp.

En vecka efter nyåret var det festival i Kamala och festivalområdet låg bara några hundra meter från vårt hotell. Där bjöds det bland annat på levande musik, skönhetstävlingar, massor av god mat och öl i mängder. Vi åt grillade revben som var otroligt goda och drack Chang öl.

Kamala beach


Badstränderna är fantastisk fina och vattnet rent och varmt. Vi provade ett par stränder i närheten:
Leam singh beach ligger strax norr om Kamala och vi tog lokalbussen dit. Det är en liten strand som ligger vackert nedanför några höga klippor. En smal och delvis brant stig leder ner till stranden där det finns restauranger, solstolar att hyra, fina bad och rätt mycket turister.
Ytterligare en bit norrut ligger Surin beach som har en lång härlig sandstrand, där finns massor av restauranger och hotell runt omkring.
Patong ligger några kilometer söder om Kamala och här finns också en lång sandstrand, men där badade vi inte utan såg oss omkring i stan och shoppade. Patong är ett eldorado för den som gillar att handla billigt och för festaren.


Det fanns massor av utflykter att göra från Kamala, vi bokade våra utflykter på hotellet och gjorde en busstur runt Phuket och en båt- och kanot-utflykt. Bussturen tog oss till ett tempel, en fabrik som tillverkade guldsmycken och till Phuket town weekend market.
Båtturen var en heldag då vi först åkte minibus till nordöstra sidan av Phuket, sedan båt till Phagn-nga bay (där James bond ön ligger), vi gjorde två fina kanotturer vid de klippiga och höga öarna och badade på en tredje ö som hade sandstrand. Mat serverades på båten och bestod av en buffé med thailändska rätter och mycket frukt.Vår resa till Kamala

Tidpunkt
29 december 2009 - 13 januari 2010
Resan dit
Charterresa Göteborg - Phuket med Ving
Boende
Vi bodde på Print Kamala resort som ligger vid södra delen av stranden. Hotellet ligger alldeles intill Kamala's lilla centrum med restauranger och affärer. Det är "badrocksavstånd" till stranden, men man måste gå över vägen som leder till centrum. Hotellet har ingen barnpool.
Restauranger vi gillade
Vi åt på många olika restauranger och fick alltid god thailändsk mat. Kamala Dreams blev en favorit, dom hade restaurang både mot stranden och gatan. Vi åt flera goda luncher och deras BBQ med fisk och skaldjur på kvällen. Restaurangen på vårt hotell var också riktigt bra.
Väder
Soligt, varmt och fuktigt. Det kom ett par ordentliga regnskurar som passerade snabbt. Vi hade strax över 30°C på dagen och runt 26°C på kvällen.

Länkar

Kamala beach - information
Kamala beach - information
Ving - information och bokning
FantaSea - en berömd nöjespark i Kamala som vi inte besökte

Khao lak, Nang thong beach - februari 2011

Khao lak är långsträckt och man kan bo vid några olika stränder, vi valde Nang thong beach som ligger nästan längst i söder, där finns det flest hotell och ett centrum. Vi hade bokat två olika hotell, ett som ingick i charterresan och ett som vi själva letade upp och bokade hemifrån. Enligt google maps skulle hotellen ligga en bit ifrån varandra, men när vi var på plats insåg vi att dom istället låg vägg i vägg. Lärdom: lita inte helt på google maps! För oss spelade det ingen roll denna gång, vi var väldigt nöjda både med hotellen och läget. Speciellt nöjda var vi med Bhandari Oriental som är ett vuxenhotell, det var otroligt lugnt till och med vid frukostbuffén och vid poolen.

Khao lak strand

Stränderna i Khao lak är helt fantastiska, dom är breda och oändligt långa, och det finns i princip inga solstolar på sandstranden. Här kan man gå kilometer efter kilometer utmed havet och bara njuta i värmen, slå sig ner i sanden och ta ett svalkande dopp i havet. Solstolar hittar man strax ovanför stranden, på hotellen (endast avsedda för hotellgästerna) och utanför de små restaurangerna som ligger en bit upp på stranden. Här kan man ligga på en solstol hela dagen alldeles gratis, men man köper förstås både mat och dryck i restaurangen. Servicen är alltid trevlig och den thailändska maten som serveras är nylagad, fräsch och jättegod.

Ett par gånger tog vi taxi till White sand beach, cirka 15km norrut, här är sanden ännu vitare och det finns solstolar och restauranger på en del av stranden. Men även här kan man ströva långa sträckor utmed vattnet och hitta en plats alldeles för sig själv.

Similan islands

Vi gjorde en heldags utflykt till Similan islands som ligger väster om Khao lak. De nio öarna är ett mycket populärt resmål, speciellt bland dom som gillar att dyka eller snorkla. Vi åkte en snabbgående båt i cirka 1,5 timma för att nå den första ön. Där gick vi en liten tur, klättrade upp på en hög klippa och såg ut över öarna och det kristallklara vattnet. Snorklingsutrustning fick man låna på båten, vi snorklade på två olika ställen och såg massor av färggranna fiskar och koraller. En enkel lunch serverades på en gudomligt vacker strand. Det var en mycket fin tur, enda nackdelen var den stora mängden motorbåtar med turister som tagit sig hit, det var betydligt turist-tätare här än på Khao lak's stränder.

Djungelrestaurang

Vi gjorde en djungelutflykt också och blev hämtade av en minibuss som först tog oss till elefantfarmen och därefter till en kanottur.
Elefantritten var ganska obekväm men lite spännande, vi red in i djungeln längs en smal väg och upp i en bergsskreva där elefanterna vilade, duschade och spelade munspel för oss innan vi återvände.
Kanotturen var betydligt bekvämare, vi flöt medströms och hade en thailändsk kanotist som styrde oss rätt medan vi njöt av djurlivet och naturen.
En ordentlig lunch serverades i ett hus som verkade ligga mitt ute i djungeln, men minibussen hittade dit och körde oss tillbaka till hotellet.


Tre dagar i veckan är det marknad i Bang niang som ligger cirka 5km norrut. Vi tog taxi dit på eftermiddagen för en shoppingtur. Marknaden har både kläder, skor och diverse prylar för turister, samt en matmarknad för lokalbefolkningen. Vi tyckte det var spännande att gå på matmarknaden och den kaotiska moped-parkeringen där hela familjer packade ihop sig själva och alla grejer på en moped.

Vår resa till Khao lak

Tidpunkt
3 - 17 februari 2011
Resan dit
Charterresa Göteborg - Phuket med TUI
Boende
Vi bodde en vecka på Bhandari resort och en vecka på Bhandari oriental.
Restauranger vi gillade
Vi besökte många olika restauranger utmed huvudgatan och åt god thailändsk mat hela tiden. Kung Seafood blev en riktig favorit. Lunch åt vi oftast på någon av restaurangerna vid stranden, alltid gott.
Väder
Soligt, varmt och fuktigt med några eftermiddagsskurar som passerade snabbt. Vi hade strax över 30°C på dagen och några grader svalare på kvällen.

Länkar

Khaolak.nu - information
Vagabond - information
Allt om Thailand - information och bokning
Khaolak.com - bokning
Khao lak land discovery - information och bokning
TUI - information och bokning


Bangkok och Khao lak, Bang niang beach - januari 2012

Den här gången reste vi reguljärflyg och bokade allt själva. Vi flög först till Bangkok och stannade där i två dagar, därefter flög vi inrikesflyg till Khao lak där vi spenderade tio dagar, och sedan återvände vi till Bangkok i fyra dagar innan vi reste hem.

Khao lak strand

Vi valde att åka till Khao lak ännu en gång tack vare lugnet och de enormt fina och långsträckta stränderna. Den här gången bosatte vi oss på Bang niang beach som vi spanade in föregående år. Här finns ett litet centrum med marknad tre gånger i veckan, en hel del hotell, gott om restauranger, lite shopping, men inte lika mycket som vid Nang thong beach.

Sea Sand Sun resort

Vi hade letat upp ett litet ställe att bo på som bara hade 7 bungalows. Där trivdes vi väldigt bra, bungalown var jättefin och välstädad, vi hade en stor terass och personalen var otroligt hjälpsam och vänlig. Till frukost var det bara att önska vad man ville ha. Det serverades både västerländska och thailändska rätter och vi gick alltid därifrån mätta och belåtna.


Våra dagar i Khao lak handlade mest om sol, bad och långa promenader. Flera gånger packade vi en ryggsäck med kamera, vatten, solskyddsfaktor, extra badkläder, och gick iväg på stranden. Det fanns alltid små restauranger där man kunde äta eller bara ta något att dricka, låna en solstol en stund och sedan gå vidare.

Läs mer om Khao lak ovan och om Bangkok på en separat sida.

Vår resa till Khao lak

Tidpunkt
2 - 18 januari 2012
Resan dit
Vi bokade resan helt och hållet själva, flyg, hotell, en utflykt och viss transfer hade vi förbokat på nätet. Vi flög med Finnair via Helsingfors till Bangkok och inrikesflyg med Thai airways till Phuket, och sedan taxi till Khao lak. Allt fungerade perfekt förutom att vi hade "fel" Visakort med oss när vi skulle åka inrikesflyg med Thai airways. Vi hade använt ett Visakort när vi bokade och hade ett annat Visakort med oss på resan. Men efter lite strul på flygplatsen gick det att ordna.
Boende
I Khao lak hade vi en mycket fin bungalow på Sea Sand Sun resort, några hundra meter från stranden.
Restauranger vi gillade
Vi åt på många olika restauranger, men bäst mat för både öga och gom fick vi på Rabeang Restaurant and Bar. Lunch åt vi på strandrestaurangerna, alltid gott och vällagat.
Väder
Soligt, varmt och fuktigt, knappast något regn. Vi hade strax över 30°C på dagen och några grader svalare på kvällen.