hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Bangkok - januari 2012

Bangkok är en myllrande och spännande stad, full av liv både dag och natt. Det finns så mycket att se och göra, vi hann bara med en bråkdel de få dagar vi var där. Vi bodde på The Tawana Bangkok, ett stort och fint hotell i stadsdelen Silom. När vi skull förflytta oss lite längre sträckor tog vi BTS skytrain, det fungerade jättebra och då fick man dessutom chansen att se staden lite från ovan. Vi åkte båt på floden Chao Praya, det gick massor av färjor och trots trängseln så var det en kul upplevelse. Tuk tuk och taxi finns i mängder, men trafiken är tät och rör sig sakta. Vi gick mycket till fots men det gällde att se upp i den täta vänstertrafiken.

Shoppingmöjligheterna är oändliga, det finns små marknadsstånd överallt på gatorna, mängder av enorma varuhus och många marknader. Vi bodde nära Patpong nattmarknad, det är en lång gata med massor av marknadsstånd varje kväll, flankerad av barer med lättklädda damer.
Chatuchak weekend market är en av världens största marknader och bör upplevas. Här finns allt, det gäller bara att hitta bland de 8.000+ marknadsstånden. Vi åkte runt marknaden med ett turisttåg för att orientera oss och vi hade en karta, men det hjälpte föga, när vi väl gick inne bland marknadsstånden var det inte lätt att hitta. Ett råd: handla när du ser något för det är svårt att hitta tillbaka.
Runt Siam square finns massor av varuhus, vi hade fått tips om MBK center, ett stort varuhus som liknar en jättemarknad, men inomhus och med luftkonditionerning. Vi besökte också elektronikvaruhuset Pantip plaza med fyra våningar elektronik.
På Sukhumvit road hittade vi ett mycket modernt och exklusivt varuhus Terminal 21. Det var byggt som en flygterminal med olika storstäder (tex London, San Fransisco) som tema på de olika våningsplanen.


Det var svårt att hitta bra restauranger i området närmast hotellet, det blev bättre när vi gick några kvarter söder om Patpongmarknaden. Men man behöver aldrig gå hungrig i Bangkok, vill man äta en enkel rätt på gatan så finns det små "kök" överallt på trottoarerna, föredrar man en amerikansk hamburgare så är inte heller det något problem. Vi hade fått tips om Cabbages & Condoms, en populär restaurang som förespråkar och ger stöd till förbättrad familjeplanering. Maten var god och miljön annorlunda eftersom det hänger kondomer överallt.

Cykelutflykt i Bangkok låter kanske inte så lockande, men vi hade fått tips om en svensk arrangör. Vi bokade en förmiddagstur (med tanke på värmen) och fick en härlig tur på cykel. Vi var sex skandinaviska turister, en svensk och en thailändsk guide som var ute i drygt fyra timmar. Vi cyklade på mindre gator, små gränder och stigar, bland enkla bostäder, i mer fashionabla områden, genom odlingar och grönområden, och besökte några tempel. Under resans gång fick vi vatten, kokosmjölk, kakor och lunch. Turen avslutades med att vi lastade cyklarna på en longtail båt och åkte en bit på floden. Det var en mycket lärorik och annorlunda tur och det kändes som att vi fick se lite av vardagslivet i Bangkok.

Efter cykelturen tog vi en färja över floden för att se några av de mer kända turistattraktionerna. Bland annat besökte vi Bangkoks största tempel Wat pho där den främsta sevärdheten är en enorm vilande buddha klädd i bladguld och med fötter av pärlemor.

Vår resa till Bangkok

Tidpunkt
2 - 18 januari 2012
Resan dit
Vi satte ihop en egen "kombinationsresa" till Bangkok och Khao lak, och reste reguljärt. Vi flög till Bangkok och stannade i två dagar, därefter tog vi inrikesflyg till Khao lak där vi spenderade tio dagar (beskrivs på separat sida), sedan återvände vi till Bangkok i fyra dagar. Vi bokade resan helt och hållet själva: flyg, hotell, en utflykt och viss transfer hade vi förbokat på nätet. Vi flög med Finnair via Helsingfors till Bangkok och inrikesflyg med Thai airways till Phuket. Allt fungerade perfekt förutom att vi hade "fel" Visakort med oss när vi skulle åka inrikesflyg med Thai airways. Vi hade använt ett Visakort när vi bokade och hade ett annat Visakort med oss på resan. Men efter lite strul på flygplatsen gick det att ordna. Vi hade förbokat taxi från Bangkoks flygplats till hotellet, det kostade 900bath och fungerade bra.
Boende
Vi bodde på The Tawana Bangkok, ett stort hotell i stadsdelen Silom, alldeles intill Patpong nattmarknad.
Väder
Soligt, varmt och fuktigt, inget regn, ingen vind. Vi hade strax över 30°C på dagen och några grader svalare på kvällen.

Länkar

Tur till Bangkok - information på svenska
Bangkokportalen - information på svenska
Bangkok.com - information och bokning
Bangkok - information och bokning
Bangkok.nu - information och bokning