hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Barcelona, mars 2017Barcelona är en stad med mängder av spännande turistmål för olika intressen och smaker. Vi uppskattade framför allt Gaudi's verk, den gamla stadsdelen Barri Gotic, de fina saluhallarna och den avkopplande stämningen vid havet. Vi var där några dagar i mitten av mars och vädret var strålande med en behaglig temperatur för storstadssemester.

Maten och vinet smakade gott, vi undvek det värsta turiststråket, dvs La Rambla när vi skulle äta och njöt ofta av tapas som finns i en mängd olika former, storlekar och smaker. Husets röda vin var alltid välsmakande, liksom ett glas cava från trakten och en cortado (expresso med lite mjölk). Bästa tapasen och servicen fick vi på Neyras bar (det ligger en restaurang med samma namn bredvid som vi inte besökte) och tvärs över gatan ligger den lilla charmiga churrerian Laietana som serverar god fika.Första dagen köpte vi biljetter till Hop-on-hop-off bussen för att få en överblick över stan och för att ta oss till de platser som låg långt från hotellet. Antoni Gaudi är Barcelonas store arkitekt och vi besökte några av hans mest berömda byggnader: två bostadshus La Pedrera och Casa Batllo, parken där han bodde Parc Güell och Sagrada familia den berömda katedralen som fortfarande är under uppbygnad. Alla är fantastiska byggnadsverk och den senare imponerade mest på oss med sin enorma ljusa rymd och väldigt mäktiga och märkliga arkitektur. Det är inträde och ofta kö till dessa sevärdheter så det gäller att vara ute på morgonen innan kön blir för lång eller köpa biljett i förväg.La Rambla är den stora paradgatan som går genom de centrala delarna av Barcelona ner till hamnen. Här samlas stora mängder turister och utbudet av barer, restauranger, butiker är stort. Vi föredrog att promenera på de lugnare och mysigare smågatorna öster om Ramblan i området Barri Gotic. Där finns gott om trevliga matställen och spännande butiker, samt några fina byggnader så som Barcelonas katedral och Palau de la Musica Catalana.Centrala Barcelona har flera fina saluhallar. Mercat de la Boqueria vid Ramblan är störst och väl värd ett besök. Handlarna är duktiga på att exponera sina varor, fisk och skaldjur på stora bäddar av is, färgranna frukter i korgar och staplar, säckar med kryddor. Här kan man köpa allt i matväg och utbudet är delvis turistanpassat då det finns små strutar med ostar, charkuterier och frukt som enkelt kan avnjutas på stående fot. Mercat de Santa Caterina ligger i Barri Gotic lite öster om Barcelonas katedral, det är en mindre matmarknad som man känner igen på det vågformade, färgstarka taket i kermaik.

Där Ramblan når havet ligger en stor "småbåtshamn", men båtarna är inte så små. Vi såg bland annat en av världens största privatägda yachter, Dilbar, som är 156 meter lång och ser ut som ett kryssningsfartyg. Fortsätter man mot öster utmed hamnen når man området Barceloneta som är gamla bostadskvarter för fiskare och sjömän. Det är ett mysigt område med torg och trånga gator som leder ner till havet och sandstränderna.

Vi var i Barcelona i drygt tre dagar men känner att vi har mycket kvar att se...


Vår resa till Barcelona

Tidpunkt
13-17 mars 2017
Boende
ANBA bead and breakfast, ett litet hotell med bra läge och bra service. Vi bokade via booking.com
Transport
Vi flög med Norwegian från Göteborg direkt till Barcelona och tog Flygbussen till Placa de Catalunya. Sedan promenad 400 meter till hotellet.
Väder
Soligt med 18-20 grader mitt på dagen, morgon och kvällarna lite svalare.