hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Julmarknad i Bremen 2014Vi hade fått tips om lågprisbiljetter till Bremen och flög t/r från Göteborg med Rayanair för 182 kronor per person. Vi göteborgare kände oss genast hemma i Bremen då man kunde åka spårvagn från flygplatsen in till stan. Det tog bara 11 minuter att ta sig in till centrum! Vi hade bokat ett Best Western hotell som ligger mellan Altstadt och Hauptbahnhof, det är bara några hundra meter att gå till båda ställena. Bremen är ungefär lika stort som Göteborg och centrum är koncentrerat med gångavstånd till det mesta.

Det finns två stora julmarknader i centrum, en vid rådhuset och katedralen, och en vid strandpromenaden. Den senare var väldigt mysig med medeltidstema och mycket hantverk. Tyska julmarkander har mycket mer fokus på mat och dryck än vad vi har i Sverige, det grillas, friteras och värms överallt. Det finns många olika sorters drycker att värma sig med, vi testade Eierpunsch, Weissglüwein och Feuerzangenbowle, den sistnämnda var mycket populär och väldigt god. När det gäller mat kan man äta allt från korv till grillade köttbitar, friterad potatis och lax ute på marknaden. Vi föredrog att värma oss inomhus en stund och besökte två ölhallar Hofbraeuhaus och StäV, båda serverade god tysk mat och öl.

Det finns många gågator och mysiga kvarter att promenera genom, Schnoor är den äldsta delen med pyttesmå hus och mycket trånga gator, Böttcherstrasse är en 110 meter lång gata med lite speciella hus. Katedralen, Rådhuset, Rolandsstatyn och Stadsmusikanterna är kanske de mest kända sevärdheterna i centrum.


Vår resa till Bremen

Tidpunkt
2-4 december 2014
Boende
Best Western Hotel Schaper Siedenburg , bra hotell nära Altstadt och Hauptbahnhof. Bokade via booking.com
Transport flygplats-hotell
Spårvagn linje 6, pris: 2,50€ per person, en väg
Väder
Några plusgrader, växlande molnighet.Julmarknad i München 2012

Vi flög till München en långhelg för att uppleva julmarknader, ölhallar och tysk mat. Det finns verkligen många julmarknader, vi besökte den största och mest kända på Marienplatz, och två mindre på Sternenplatz och Viktualienmarkt. Den senare kändes mest gemytlig och äkta, här säljs inte bara julprydnader utan även olika typer av matvaror, blommor och växter. Överallt finns det rykande varm glühwein att köpa i söta porslinsmuggar som man betalar pant för och sedan lämnar tillbaka eller tar med hem. För den hungrige finns det korvar av olika smak och längd, crepes med allt möjligt innehåll, bretzel i diverse storlekar och mycket sötsaker.Det finns förstås gott om ölhallar och alla verkade fullsatta, men vi lyckades alltid få plats för att njuta av god mat och dryck. Hofbräuhaus är förmodligen den mest berömda, en jättestor ölhall med tyrolermusik och fullt av folk mitt på fredag eftermiddag. Löwenbräukeller var lite lugnare och serverade godare öl tyckte vi. Trevligast var det på Der Pschorr, juldekorationerna var fantastiska, stämningen hög, schweinshaxe och öl smakade mycket gott.

München verkar vara en riktigt bra shopping-stad, det finns många gallerior och stora butiker, och vi tittade in i ett par fina saluhallar med massor av godsaker: Dallmayr och Schrannehalle.
På Sendlingerstrasse hittade vi Kare, en möbel- och design-butik med ett speciellt och spännade utbud.

För att se lite mer av staden åkte vi med en hop-on-hop-off buss som körde runt centrum och ut till Nymphenburg slott, Olympiapark och BMW Welt och Museum. Vi fokuserade på tekniken och imponerades av BMW's byggnader och utställningar av nya och gamla fordon.

Besöket i München gav mersmak, och nästa gång vill vi åka dit när det är varmt och man kan sitta ute i en Biergarten med sin öl, vi vill också se mer av till exempel Olympiapark och Englischer garten.


Vår resa till München

Tidpunkt
29 november - 2 december 2012
Boende
Leonardo Hotel München City Center, enkelt, bra hotell intill Hauptbahnhof. Bokade via booking.com
Transport flygplats-hotell
S-Bahn linje 1 och 8, pris: 10€ per person, en väg
Rundtur
Hop-on-hop-off-bus Grayline, Grand circle, pris: 19€ per person för en dag
Sevärdhet
BMW Welt: gratis. BMW museum pris: 9€ per person, men vi som åkte Hop-on-hop-off buss fick 3€ i rabatt
Väder
Nollgradigt under dagen, växlande molnighet