hem×
Inför resan Om oss Kontakt


New York - oktober 2013

Vi tillbringade en härlig höstvecka på Manhattan tillsammans med goda vänner. Där fick vi känna på New Yorks storstadspuls och ta del av den amerikanska livsstilen. De olika stadsdelarna skiljer sig mycket åt, det är inte bara "skogar" av skyskrapor, det finns också pitoreska kvarter med låga hus och Central park med ett enormt grönområde. Veckan gick rasande fort, vi hann med våra "måsten", men hade gärna stannat ett tag till. Det låga värdet på dollarn gjorde att vi tyckte det mesta var billigt, dock inte hotellrum och vin.


Sightseeing:
Vi promenerade otroligt mycket, men utnyttjade en hop-on-hop-off buss för att se Downtown, Circle line för att se Manhattan från vattnet och för att komma nära Frihetsgudinnan, Top of the Rock för att njuta av utsikten och se hela Manhattan på en gång, buss för att åka till Jersey gardens outlet och shoppa. Taxi är bra och billigt om man vill ta sig fram lite snabbare, tunnelbanan använde vi aldrig för vi ville inte missa något genom att krypa ner i underjorden.
Mysigaste promenaden var när vi gick the High Line och sedan i Meatpacking district och Chelsea, där var det lite lugnare tempo, lägre hus och små trevliga butiker. Central park är förstås ett självklart mål om man vill komma bort från trafiken en stund. Mest spännande var kanske Chinatown, där var det ett fasligt liv med massor av folk, försäljare, gatustånd, affärer..... Wall street tyckte vi inte var någon sevärdhet, bara höga skyskrapor och en mörk gata. Det nya World Trade Center är under uppbyggnad och där finns bland annat en ny "högsta skyskrapan", One WTC, och en byggarbetsplats.
Hotell:
Vi bodde på Yotel i korsningen mellan 10th Avenue och 42nd Street, granne med teaterdistriktet, cirka 15 minuters promenad till Times Square och 10 minuter till den stora bussterminalen Port Authority. Vi var mycket nöjda med hotellet och det var en bra utgångspunkt för våra många och långa promenader. Restauranger finns överallt, speciellt i teaterdistriktet alldeles intill. På hotellet serverades "continental breakfast" som bestod av kaffe och muffins. Inget för våra svenska magar och frukostvanor, så istället besökte vi olika "diners" som serverade det mesta i frukostväg.

Shopping:
I New York kan man förstås köpa allt och ofta till vettiga priser. Vi spenderade en av de första dagarna på Jersey gardens outlet och återvände med massor av jeans, tröjor, skor, mm. Men det hindrade oss inte från att fortsätta handla när vi resten av veckan promenerade runt på gatorna. Vi hittade roliga butiker och stora varuhus överallt, några av de mer kända som vi besökte var Abercrombie & Fitch, Apple store, Chelsea market, Macy's och Century 21.Mat:
Vår frukostfavorit blev Tick Tock diner intill Madison Square Garden. Dom serverade god mat och servicen var snabb i en trevlig amerikansk miljö. Mexikansk mat är väldigt bra i New York och vi åt och drack gott på två restauranger: Dos Caminos i Meatpacking district och Toloache på 50th Street. Osteria Morini serverar italiensk mat och har fantastiskt god pasta. En mycket god asiatisk måltid intog vi på Obao intill teaterdistriktet. På 230-Fifth åt vi en enorm brunch på en takterass med fantastisk utsikt över Manhattan och Empire state building.


Nöjen:
Man kan köpa biljetter på plats och fynda på TKTS men vi vågade inte chansa utan bokade hemifrån med hjälp av Viator. Vi fick bra sittplatser till två jättebra musikaler: Lejonkungen och Phantome of the Opera.
En kväll var vi på jazzklubben Blue Smoke, Jazz Standard. Vi hade bokat biljetter hemifrån direkt med klubben. Det var ett trevligt ställe där man åt en bit mat under uppträdandet.Vår resa till New York

Tidpunkt
10 - 18 oktober 2013
Resan dit
Ticket hjälpte oss med att boka transport och hotell. Vi flög med Lufthansa från Göteborg till JFK och med Brussles airlines tillbaka. En förbokad limousine körde oss mellan flygplatsen och hotellet på Manhattan. Flygturen med Lufthansa gick väldigt bra, till och med maten var god. Vi hade bara 55 minuter för att byta plan i Frankfurt och det var väldigt kort tid, speciellt som vårt plan från Göteborg blev lite försenat. Långflyget med Brussle airlines var inte alls lika behagligt, sätena var obekväma och maten sämre.
Hotell
Vi bodde på Yotel, ett modernt hotell med små men funktionella rum. Läget i korsningen 10th Avenue och 42nd Street kändes väldigt centralt och bra. Wifi var gratis och fungerade utmärkt.
Väder
Ganska soligt och lagom varmt för stadsvandringar. Vi hade runt 20°C på dagen och några grader svalare på morgon och kväll.


Några länkar

ilovenewyork - information på svenska
newyork.se - information på svenska
ladiesabroad - blogg på svenska
Ett annat New York - blogg på svenska
NYC the official guide - information och bokning
NYC the official guide, Manhattan - information om stadsdelarna på Manhattan