hem×
Inför resan Blogg Om oss Kontakt


Kanarieöarna

Två gånger har vi flytt den svenska vintern och åkt till Kanarieöarna för att vandra. Vi har varit på de små öarna La Gomera och La Palma som båda erbjuder fantastisk natur och mycket fina vandringsleder.

La Palma, januari 2017

En pärla i Atlanten

Vacker utsikt i Las Manchas

La Palma är en liten ö, bara hälften så stor som Öland, naturen är mycket vacker och väldigt varierande. I söder är vulkanerna svarta, karga och torra, i norr ligger en bergstopp som omges av djungelliknande skogar. De nordvästra sluttningarna är sagolika med höga tallar, blommande mandelträd och vinodlingar. Kusten består mest av mörka klippor men det finns också några svarta sandstränder där vågorna går höga.

Vi bodde i Los Cancajos, en liten turistort mitt emellan huvudstaden Santa Cruz och flygplatsen. Det är cirka 5km till Santa Cruz, dit tog vi oss till fots eller åkte taxi, endast 6-7€, men det går även bussar. Los Cancajos har flera små stränder, en fin strandpromenad, restauranger och butiker.

Fantastiska vandringar


La Palma har cirka 100 mil märkta vandringsleder som sträcker sig över hela ön. Vi gjorde fyra väldigt olika vandringar, en i söder på den svarat vulkanen, en i grönskande skog i nordost, en på toppen av högsta berget Roque de Los Muchachos och den sista på sluttningarna i väster. Alla leder vi gick var väl markerade och lätta att följa, och vi hade god hjälp av boken Walk! La Palma. Vi gick på egen hand, men det finns förstås möjlighet att vandra i grupp också.

Vår första vandring utgick från Volcan de San Antonio Visitor Centre i Fuencaliente, på södra udden. Där kan man gå ut på vulkanens rand, men när vi var där blåste det för mycket. Vi vandrade på GR 131 söderut och ned för vulkanen till de båda fyrarna och saltbassängerna vid havet. Det tog drygt två timmar att gå 6km genom det svarta, torra lavalandskapet. Utsikten mot havet, bananodlingarna och byarna var fantastiskt vacker och kontrasten mot det svarta landskapet var häftig. Nere vid havet ligger en fräck byggnad med både restaurang och bar där man kan få dricka och mat innan man tar bussen tillbaka upp till Visitor Centre. Bussen gick bara varannan timma så kolla busstiderna i Visitor Centre innan start.

Vulkanvandring i Fuencaliente

Vår nästa vandring gick till Cubo de la Galga på nordöstra kusten. Vandringsleden startar vid väg LP-1 cirka 16km norr om Santa Cruz och är lätt att hitta. Leden är 7km, cirkulär och med 500 meters höjdskillnad, det tog oss tre timmar att gå. Vandringen går i skogsterräng och grönskan är intensiv med höga träd och enorma ormbunkar. Från högsta punkten, Mirador de Somada Alta, har man fin utsikt ner mot havet i öster.

Vandrare i det gröna i Cubo de la Galga

Roque de los Muchachos ligger 2.426 meter över havet och man kan köra bil ända upp till toppen. Det är en krokig och spännande färd, på vägen upp sjönk temperaturen från 22°C till 9°C, trots strålande solsken. Nära toppen ligger flera astronomiska observatorier eftersom detta anses vara en perfekt plats för att studera stjärnorna. Vi parkerade hyrbilen på parkeringen längst upp och gick en kort men brant vandring på en av lederna. Det finns flera anlagda utsiktpunkter och det är bara att njuta av vyerna och det dramatiska landskapet.

Roque de los MuchachosSista vandringen gjorde vi på västra sidan i San Nicolas, vandringsled PR LP14.1. Vi gick inte hela leden utan vandrade en bit upp och sedan tillbaka samma väg. Vandringsleden går genom ett öppet lavafält med massor av spännande växter som sticker upp på de mest omöjliga ställen. Man kan hela tiden njuta av utsikten mot havet i väster och efteråt är det nära till mat och bad i Puerto de Naos.

Så mycket mer än vandring

Vi åkte till La Palma för att vandra men upptäckte att ön har mycket annat att erbjuda:


Santa Cruz är största orten på ön, en mysig liten stad med färgglada hus, vackra balkonger, en fin saluhall, en gågata med små butiker, några restauranger och barer, samt el Cafe de Don Manuel som serverade bästa kaffet på ön.

Vi gjorde ett stopp i Los Llanos de Aridane för att titta på muralmålningar, det är 25 moderna målningar utspridda på husväggarna i centrala stan.


Det finns goda lokala viner och mycket speciella vinodlingar på vulkansluttningarna. Flera bodegor erbjuder provsmakning, vi testade Vega Norte-vinerna, och besökte ett litet vin-museum.

Det finns två micro-bryggerier, La Gara och Cerveceria Isla Verde, vi var på den senare där dom har en liten restaurang med mycket bra mat och fantastisk utsikt. Ölen var också god.


I Charco Azul finns naturliga saltvatten-bassänger insprängda i de svarta klipporna. Vi hittade en bra fisk-restaurang ovanför badet och strax intill ligger Aldea romdestilleri. Vi hamnade där samtidigt med en buss turister och fick bra guidning och provsmakning i butiken. Romen var riktigt god.

Badorterna Puerto de Naos och Puerto de Tazacorte är små byar på västkusten med svarta sandstränder. Efter en vandring är det skönt att åka dit för att äta en bit mat och ta ett svalkande bad.

Stranden i Puerto de Tazacorte

Vår resa till La Palma

Tidpunkt
6 januari - 13 januari 2017
Boende
Vi bokade själva Hacienda San Jorge, ett mycket trevligt hotell vid stranden i Los Cancajos
Resan
Vi köpte flygstolar av Solresor och flög direkt till La Palma på drygt 5 timmar
Hyrbil
Vi hyrde bil av CICAR vilket fungerade bra. Det var lätt att köra på La Palma, vägarna är visserligen krokiga och ibland rätt smala i den kuperade naturen, men överlag väldigt bra och trafiken är lugn.
Böcker
Mitt Teneriffa: La Palma, La Gomera och El Hierro - Bok på svenska med bra tips om restauranger, barer, sevärdheter och aktiviteter
Walk! La Palma - Vandringsguide på engelska
Väder
Som svensk sommar. Vi hade 22-23°C på dagen och 15-17°C på kvällen, lite blåsigt
Bad
Det var cirka 19°C i havet och stora vågorLänkar

Senderos de La Palma - Vandringsleder, på engelska
Visit la Palma - Information om La Palma, på engelska
Isla la Palma - Information om La Palma, på engelska
Hej Kanarieöarna - Information om La Palma, på svenska

La Gomera, januari 2013


Arure-Valle Gran Rey

Vi ville komma ifrån vintermörkret ett tag och bestämde oss för att vandra på Kanarieöarna. Efter lite letande på nätet fastnade vi för La Gomera, en ö som ligger strax utanför Teneriffa. Vi bokade varsin flygstol hos TUI och flög till Teneriffa. Där bodde vi en natt på hotel H10 Big Sur och nästa dag tog vi Fred Olsens färja till La Gomera.


Efter en lugn båttur på 45 minuter steg vi i land i San Sebastian, hämtade en hyrbil på färjeterminalen och gav oss iväg mot målet: Valle Gran Rey. Det var en mycket vacker biltur, vägen slingrade sig genast upp på höjderna och utsikten över havet, bergen och klipporna var fantastisk. Den krokiga vägen var bred och fin med många parkeringsfickor och väldigt få bilar. Det var inga som helst problem att köra i den takt man önskade som turist. Med ett par stopp för fotografering tog det 1,5 timma att nå Baja del Secreto, ett lägenhetshotell vid havet i Valle Gran Rey. Lägenheten var stor, med ett separat sovrum, ett allrum med kök och en enorm terass med havsutsikt. Här trivdes vi direkt.

La Gomera är en grön ö med palmer och kaktusar utmed kusten och sluttningarna, tät skog uppe på höjden i mitten av ön, byar och odlingar i dalgångarna. I augusti 2012 härjade en skogsbrand på ön och det var stora områden av brända träd och marker uppe på höjderna. Valle Gran Rey är en mycket vacker dal som sluttar ner mot havet i sydväst, och med höga bergsväggar runt omkring. Här finns en blandning av små byar, odlingar och svarta stränder. Turisterna är mestadels vuxna och vandrare, och väldigt ofta tyska. Det är gott om restauranger, speciellt utmed strandpromenaderna, de flesta serverar spansk mat men det finns också annat.Vandringlederna är utspridda över hela ön, både i skogsområdet och i bergen, dalarna och ravinerna utmed havet. Vi köpte en vandringskarta på hotellet och gjorde våra egna turer, men det finns också arrangerade vandringar med till exempel Timah travel. På några vandringar utgick vi direkt från hotellet, andra gånger tog vi bilen för att komma upp i bergen. Lederna var väl utmärkta och det finns både krävande och mindre krävande turer att välja mellan.

Vi tyckte det var bra att ha bil, men det fanns bussar (som inte gick särskilt ofta) och det verkade enkelt och populärt (bland vandrare) att lifta. Vi gjorde ett par bilturer för att se andra delar av ön och för att vandra. Den norra sidan av ön är något grönare, men det är lika vacker vart man än åker. Vi hade gärna stannat en vecka till och gjort fler vandringar på andra ställen.Läs mer om våra vandringar och bilturer på resgodis-bloggen.

Vår resa till La Gomera

Tidpunkt
6 januari - 15 januari 2013
Boende
Baja del Secreto, ett mycket bra lägenhetshotell nära havet. Vi bokade via booking.com
Resan dit
Flygstolar till Teneriffa med TUI. Färja från Los Cristianos, Teneriffa till San Sebastain, La Gomera med Fred Olsen. Hyrbil från Hertz, vi bokade via rentalcars.com
Böcker om vandring
För planering av våra vandringar använde vi Southern Tenerife and La Gomera och Vandra på Kanarieöarna
Väder
Som svensk sommar, men soligare. Vi hade 22-23°C på dagen och 15-17°C på kvällen, lite blåsigt ibland.