hem×
Inför resan Om oss Kontakt


Kanarieöarna

Tre gånger har vi lämnat det svenska vintermörkret och tagit flyget till Kanarieöarna för att vandra och njuta av sol och värme. Vi har varit på La Gomera, La Palma och Gran Canaria, tre helt olika öar som alla erbjuder fantastiska naturupplevelser och många fina vandringsleder.

Gran Canaria, januari 2018

Gran Canaria är ett mycket populärt resmål och vi som har varit på La Gomera och La Palma förut tyckte att det var väldigt mycket turister på denna ö. Det finns också ett mycket större utbud av allt som turister kan tänkas önska sig, där ligger enorma turistorter med stora stränder och en riktig storstad: Las Palmas. Men ön har också mycket vacker natur med dramatiska kuststräckor, stora orörda bergsområden och mängder av vandrings- och cykel-leder.

Vi gjorde en 2 veckors rundresa med hyrbil och hade bokat hotell på tre olika platser: Puerto de Mogan, Tejeda och Agaete. Vårt mål med resan var att upptäcka Gran Canaria, vandra och få lite sol, värme och bad. Vägarna är i bra skick och motorvägen längs kusten gör att man tar sig snabbt mellan turistorterna. I bergen går det mycket långsammare, vägarna är bra men ofta väldigt krokiga, till och med chauffören blev lite åksjuk vid ett tillfälle. Bussnätet är väl utbyggt, men det tar tid att åka buss på grund av alla stopp och många ovana passagerare.

Puerto de Mogan

Puerto de Mogan är en av de mindre turistorterna i sydväst, den har en liten sandstrand och mysiga kvarter runt hamnen där det också finns gott om restauranger. Det är nära till bergen och närmaste vandringsled fanns utanför hotellet och ledde till fyren Faro del Castillete. Tyvärr var leden stängd när vi var där så istället tog vi bilen 6 km till Mogan för att vandra. Turen gick till grannbyn Veneguera, det är en sträcka på cirka 3 km som går upp på en ås, där vi hade vacker utsikt över båda byarna, och sedan ner på andra sidan. I Veneguera hittade vi två små restauranger och åt en god lunch med tapas, sedan var det bara att gå tillbaka samma väg.

På fredagar är det en stor marknad i Puerto de Mogan som sträcker sig från promenadstråket upp mot de stora hotellen och ända ner i hamnen och ut på piren. Där fanns allt från lokala produkter till kläder, vacker keramik och leksaker i plast.

En dag tog vi båten till Puerto Rico, en större turistort söder om Puerto de Mogan. Där följde vi strandpromenaden och gick till nästa turistort, Amadores. Båda orterna har större sandstränder och betydligt fler hotell och restauranger än Puerto de Mogan.Vi tog bussen till Maspalomas, buss nr 70 kör den lilla vägen (GC500) utmed kusten, fantastisk utsikt, krokigt och spännande. Mindre kul var alla stoppen och turisterna med väskor och barnvagnar som skulle med, det tog 1 timma och 15 minuter att åka till Maspalomas. Vi hoppade av vid fyren och gick utmed strandpromenaden i Meloneras och sedan ut på sanddynorna i det ökenliknande området. Det var jättefint och en lång härlig strand med plats för alla trots mängder av turister. Vi tog expressbuss nr 32 tillbaka till Puerto de Mogan, den går på motorvägen och tog bara 20 minuter!

Tejeda

Tejeda är en liten bergsby där vi bodde på ett mysigt hotell, Fonda de la Tea, som var fantastiskt trevligt och hade bra service, fin terass och en underbar utsikt. På dagarna var det liv och rörelse i byn men på kvällen blev det öde, de få restaurangerna turades om att ha öppet och dom serverade riktigt god spansk mat. Restaurang Casa del Caminero är inte bara en restaurang utan också en ateljé. Det är ett litet enkelt ställe med stora konstverk på väggarna och en väldigt speciell servitör, tillika ägare, i slitna jeans och tröja. Maten och vinet var mycket gott, servicen på topp. Ă„ven restaurang Hemingway överraskade, den ser inte så kul ut men både mat och service var utöver det vanliga. Vi hittade en lokal öltillverkare, Texeda, där vi åt jättegod tortillas med ropa vieja, tyvärr tyckte vi inte om deras öl.Vi hade tagit oss till Tejeda för att vandra i bergen och första turen gick till Roque Nublo, en av de mest kända vandringsmålen på ön. Vi körde bil till La Goleta där det var gott om parkeringsplatser när vi kom vid tio-tiden, men som var helt överfull när vi återvände några timmar senare. Solen strålade från en klarblå himmel och vi vandrade upp mot Roque Nublo, endast 1,5 km men nästan bara uppför. Stigen är bred och lätt att hitta och utsikten är fantastisk när man kommer upp, vi strosade runt länge på platån vid den enorma stenformationen. Turisterna nästan välde in denna fina lördag, men det är inte konstigt att denna vandring är populär, enkelt att gå och otroligt vackert.Dagen efter var det slut på det fina vädret, 8 grader och duggregn, vi tog fram fleecetröjor och regnkläder för att gå en tur i Tejeda och grannbyn La Degollada. En liten mysig tur bland hus och odlingar och med många vackra regnbågar. Efter lunch sprack molnen upp och vi tog bilen till Roque Bentayga, man kör upp på en slingrig väg som slutar med en parkering och ett stängt museum. Vi gick 1,2 km uppför berget på en bitvis smal och spännande stig med stup precis intill. Man går till foten av klippan där det finns en liten platå och en helt fantastisk utsikt.

Det blev inte så mycket vandring i bergen som vi hoppats då vädret var för dåligt, bara 7-8 grader, regn och blåst. Vi körde runt lite med bilen och tittade på den vackra naturen och de små bergsbyarna. Det finns väldigt många vandringsleder som vi skulle vilja gå när vädergudarna är på bättre humör.

Agaete

Agaete är en liten stad i nordvästra hörnet av ön med en charmig hamn, Puerto de las Nieves, och omgiven av vackra berg och en dramatisk kuststräcka. Den lilla staden tyckte vi var ganska trist, däremot var hamnen väldigt trevlig med en fin strandpromenad, en stenig strand, massor av små mysiga fiskrestauranger och några mindre butiker. Vi bodde på ett mycket bra hotell, Cordial Roca Negra, i utkanten av stan med gångavstånd både till hamnen och centrum. Vi hade en fantastisk havsutsikt från vår balkong och en bit nedanför låg de naturliga havsbassängerna. Tyvärr blev det inget bad eftersom det var röd flagg under hela vår vistelse på grund av de stora vågorna som slog in över klipporna.Vi gick till turistinformationen och fick en karta och bra information om vandringsleder. Vi valde en tur som skulle ta 2,5 timmar och starta i La Palmita i södra delen av Agaete. Det var lätt att hitta vandringsleden som var bred som en liten grusväg. Det bar iväg uppför i cirka 1,5 timma, utsikten var fantastisk över Agaete och den vackra kuststräckan. Vi var nästan ensamma, bara några få vandrare och vi. Vid en platå, Horno de cal, vek vi av från den breda leden och tog en mindre stig ner tillbaka till Agaete. Efter en timma var vi nere vid hamnen igen och åt en god lunch, spagetti med skaldjur.

I hotellets reception frågade vi efter en vandringsled norrut utmed kusten och fick en liten karta och instruktioner. Man kan gå till närmaste strand, La Caleta, och till Juncal dit vi siktade för att gå ut på den höjd utmed havet som vi såg från vår balkong. Det fanns flera stigar men det var inte svårt att hitta eller gå, ganska plant och ingen växtlighet. Vi nådde fram efter ca 50 minuter och gick upp på klippan som stupar rakt ner i havet. Man har fin utsikt under hela vandringen och man kan välja lite olika stigar men går i princip samma väg fram och tillbaka.En dag tog vi buss 103 till Las Palmas, den gjorde massor av stopp, blev överfull och det tog över en timma till busstationen. Vi gick till den gamla stadsdelen Vegueta, tittad in i saluhallen som var fin, men inte så stor som vi förväntat. Sedan promenerade vi runt på smågatorna och bland gamla byggnader, såg Columbus hus och katedralen Sankta Ana. Shoppinggatan Triana imponerade inte på oss, vi tyckte bättre om tvärgatorna där det fanns några mysiga butiker och ett trevligt lunchställe där vi åt tapas tillsammans med spanjorerna. Vi insåg att Las Palmas är en riktig storstad och att man inte hinner med att se så mycket på en dag.

Vår resa till Gran Canaria

Tidpunkt
6 januari - 20 januari 2018
Boende
Vi bokade själva tre olika hotell: Apartamentos Cordial Mogan Valle i Puerto de Mogan; Fonda de la Tea i Tejeda och Cordial Roca Negra i Agaete
Resan
Vi flög med Norwegian, det tog drygt 5 timmar
Hyrbil
Vi hyrde bil av CICAR vilket fungerade bra. Det var lätt att köra på Gran Canaria, vägarna är visserligen krokiga uppe i bergen, men överlag väldigt bra.
Böcker och kartor
Mitt Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura - Bok på svenska med bra tips om restauranger, barer, sevärdheter och aktiviteter
Vandra på Gran Canaria - Vandringsguide på svenska
Kompass 237, Gran Canaria - Vandringskarta för Gran Canaria
Väder
I Puerto de Mogan var det som svensk sommar. Vi hade 18-22°C på dagen och 15-17°C på kvällen, lite blåsigt. Uppe i bergen var vädret blandat, två dagar soligt och varmt, två dagar kallt och regnigt. I Agaete hade vi mest molnigt väder och blåsigt, temperaturen 17-19°C på dagen.
Bad
Det var cirka 19°C i havet.Länkar

Gran Canaria Hiking - Vandringsleder, på engelska
Gran Canaria - Officiella sidan om Gran Canaria, på svenska
Hej Kanarieöarna - Information på svenska

La Palma, januari 2017

En pärla i Atlanten

Vacker utsikt i Las Manchas

La Palma är en liten ö, bara hälften så stor som Öland, naturen är mycket vacker och väldigt varierande. I söder är vulkanerna svarta, karga och torra, i norr ligger en bergstopp som omges av djungelliknande skogar. De nordvästra sluttningarna är sagolika med höga tallar, blommande mandelträd och vinodlingar. Kusten består mest av mörka klippor men det finns också några svarta sandstränder där vågorna går höga.

Vi bodde i Los Cancajos, en liten turistort mitt emellan huvudstaden Santa Cruz och flygplatsen. Det är cirka 5km till Santa Cruz, dit tog vi oss till fots eller åkte taxi, endast 6-7€, men det går även bussar. Los Cancajos har flera små stränder, en fin strandpromenad, restauranger och butiker.

Fantastiska vandringar


La Palma har cirka 100 mil märkta vandringsleder som sträcker sig över hela ön. Vi gjorde fyra väldigt olika vandringar, en i söder på den svarat vulkanen, en i grönskande skog i nordost, en på toppen av högsta berget Roque de Los Muchachos och den sista på sluttningarna i väster. Alla leder vi gick var väl markerade och lätta att följa, och vi hade god hjälp av boken Walk! La Palma. Vi gick på egen hand, men det finns förstås möjlighet att vandra i grupp också.

Vår första vandring utgick från Volcan de San Antonio Visitor Centre i Fuencaliente, på södra udden. Där kan man gå ut på vulkanens rand, men när vi var där blåste det för mycket. Vi vandrade på GR 131 söderut och ned för vulkanen till de båda fyrarna och saltbassängerna vid havet. Det tog drygt två timmar att gå 6km genom det svarta, torra lavalandskapet. Utsikten mot havet, bananodlingarna och byarna var fantastiskt vacker och kontrasten mot det svarta landskapet var häftig. Nere vid havet ligger en fräck byggnad med både restaurang och bar där man kan få dricka och mat innan man tar bussen tillbaka upp till Visitor Centre. Bussen gick bara varannan timma så kolla busstiderna i Visitor Centre innan start.

Vulkanvandring i Fuencaliente

Vår nästa vandring gick till Cubo de la Galga på nordöstra kusten. Vandringsleden startar vid väg LP-1 cirka 16km norr om Santa Cruz och är lätt att hitta. Leden är 7km, cirkulär och med 500 meters höjdskillnad, det tog oss tre timmar att gå. Vandringen går i skogsterräng och grönskan är intensiv med höga träd och enorma ormbunkar. Från högsta punkten, Mirador de Somada Alta, har man fin utsikt ner mot havet i öster.

Vandrare i det gröna i Cubo de la Galga

Roque de los Muchachos ligger 2.426 meter över havet och man kan köra bil ända upp till toppen. Det är en krokig och spännande färd, på vägen upp sjönk temperaturen från 22°C till 9°C, trots strålande solsken. Nära toppen ligger flera astronomiska observatorier eftersom detta anses vara en perfekt plats för att studera stjärnorna. Vi parkerade hyrbilen på parkeringen längst upp och gick en kort men brant vandring på en av lederna. Det finns flera anlagda utsiktpunkter och det är bara att njuta av vyerna och det dramatiska landskapet.

Roque de los MuchachosSista vandringen gjorde vi på västra sidan i San Nicolas, vandringsled PR LP14.1. Vi gick inte hela leden utan vandrade en bit upp och sedan tillbaka samma väg. Vandringsleden går genom ett öppet lavafält med massor av spännande växter som sticker upp på de mest omöjliga ställen. Man kan hela tiden njuta av utsikten mot havet i väster och efteråt är det nära till mat och bad i Puerto de Naos.

Så mycket mer än vandring

Vi åkte till La Palma för att vandra men upptäckte att ön har mycket annat att erbjuda:


Santa Cruz är största orten på ön, en mysig liten stad med färgglada hus, vackra balkonger, en fin saluhall, en gågata med små butiker, några restauranger och barer, samt el Cafe de Don Manuel som serverade bästa kaffet på ön.

Vi gjorde ett stopp i Los Llanos de Aridane för att titta på muralmålningar, det är 25 moderna målningar utspridda på husväggarna i centrala stan.


Det finns goda lokala viner och mycket speciella vinodlingar på vulkansluttningarna. Flera bodegor erbjuder provsmakning, vi testade Vega Norte-vinerna, och besökte ett litet vin-museum.

Det finns två micro-bryggerier, La Gara och Cerveceria Isla Verde, vi var på den senare där dom har en liten restaurang med mycket bra mat och fantastisk utsikt. Ölen var också god.


I Charco Azul finns naturliga saltvatten-bassänger insprängda i de svarta klipporna. Vi hittade en bra fisk-restaurang ovanför badet och strax intill ligger Aldea romdestilleri. Vi hamnade där samtidigt med en buss turister och fick bra guidning och provsmakning i butiken. Romen var riktigt god.

Badorterna Puerto de Naos och Puerto de Tazacorte är små byar på västkusten med svarta sandstränder. Efter en vandring är det skönt att åka dit för att äta en bit mat och ta ett svalkande bad.

Stranden i Puerto de Tazacorte

Vår resa till La Palma

Tidpunkt
6 januari - 13 januari 2017
Boende
Vi bokade själva Hacienda San Jorge, ett mycket trevligt hotell vid stranden i Los Cancajos
Resan
Vi köpte flygstolar av Solresor och flög direkt till La Palma på drygt 5 timmar
Hyrbil
Vi hyrde bil av CICAR vilket fungerade bra. Det var lätt att köra på La Palma, vägarna är visserligen krokiga och ibland rätt smala i den kuperade naturen, men överlag väldigt bra och trafiken är lugn.
Böcker
Mitt Teneriffa: La Palma, La Gomera och El Hierro - Bok på svenska med bra tips om restauranger, barer, sevärdheter och aktiviteter
Walk! La Palma - Vandringsguide på engelska
Väder
Som svensk sommar. Vi hade 22-23°C på dagen och 15-17°C på kvällen, lite blåsigt
Bad
Det var cirka 19°C i havet och stora vågorLänkar

Senderos de La Palma - Vandringsleder, på engelska
Visit la Palma - Information om La Palma, på engelska
Isla la Palma - Information om La Palma, på engelska
Hej Kanarieöarna - Information om La Palma, på svenska

La Gomera, januari 2013


Arure-Valle Gran Rey

Vi ville komma ifrån vintermörkret ett tag och bestämde oss för att vandra på Kanarieöarna. Efter lite letande på nätet fastnade vi för La Gomera, en ö som ligger strax utanför Teneriffa. Vi bokade varsin flygstol hos TUI och flög till Teneriffa. Där bodde vi en natt på hotel H10 Big Sur och nästa dag tog vi Fred Olsens färja till La Gomera.


Efter en lugn båttur på 45 minuter steg vi i land i San Sebastian, hämtade en hyrbil på färjeterminalen och gav oss iväg mot målet: Valle Gran Rey. Det var en mycket vacker biltur, vägen slingrade sig genast upp på höjderna och utsikten över havet, bergen och klipporna var fantastisk. Den krokiga vägen var bred och fin med många parkeringsfickor och väldigt få bilar. Det var inga som helst problem att köra i den takt man önskade som turist. Med ett par stopp för fotografering tog det 1,5 timma att nå Baja del Secreto, ett lägenhetshotell vid havet i Valle Gran Rey. Lägenheten var stor, med ett separat sovrum, ett allrum med kök och en enorm terass med havsutsikt. Här trivdes vi direkt.

La Gomera är en grön ö med palmer och kaktusar utmed kusten och sluttningarna, tät skog uppe på höjden i mitten av ön, byar och odlingar i dalgångarna. I augusti 2012 härjade en skogsbrand på ön och det var stora områden av brända träd och marker uppe på höjderna. Valle Gran Rey är en mycket vacker dal som sluttar ner mot havet i sydväst, och med höga bergsväggar runt omkring. Här finns en blandning av små byar, odlingar och svarta stränder. Turisterna är mestadels vuxna och vandrare, och väldigt ofta tyska. Det är gott om restauranger, speciellt utmed strandpromenaderna, de flesta serverar spansk mat men det finns också annat.Vandringlederna är utspridda över hela ön, både i skogsområdet och i bergen, dalarna och ravinerna utmed havet. Vi köpte en vandringskarta på hotellet och gjorde våra egna turer, men det finns också arrangerade vandringar med till exempel Timah travel. På några vandringar utgick vi direkt från hotellet, andra gånger tog vi bilen för att komma upp i bergen. Lederna var väl utmärkta och det finns både krävande och mindre krävande turer att välja mellan.

Vi tyckte det var bra att ha bil, men det fanns bussar (som inte gick särskilt ofta) och det verkade enkelt och populärt (bland vandrare) att lifta. Vi gjorde ett par bilturer för att se andra delar av ön och för att vandra. Den norra sidan av ön är något grönare, men det är lika vacker vart man än åker. Vi hade gärna stannat en vecka till och gjort fler vandringar på andra ställen.

Vår resa till La Gomera

Tidpunkt
6 januari - 15 januari 2013
Boende
Baja del Secreto, ett mycket bra lägenhetshotell nära havet. Vi bokade via booking.com
Resan dit
Flygstolar till Teneriffa med TUI. Färja från Los Cristianos, Teneriffa till San Sebastain, La Gomera med Fred Olsen. Hyrbil från Hertz, vi bokade via rentalcars.com
Böcker om vandring
För planering av våra vandringar använde vi Southern Tenerife and La Gomera och Vandra på Kanarieöarna
Väder
Som svensk sommar, men soligare. Vi hade 22-23°C på dagen och 15-17°C på kvällen, lite blåsigt ibland.