hem×
Inför resan Om oss Kontakt


ITALIEN

Vi åker gärna till Italien för att njuta av den goda maten, de fantastiska vinerna, den underbara naturen och alla mysiga små byar och städer. På den här sidan berättar vi om en resa 2010 då vi kombinerade sol och bad i Caorle med vandring i alperna, samt om resan 2018 som innehöll tryffel, vin och mat i Piemonte samt vandring i Cinque Terre. 2016 körde vi husbil till Gardasjön vilket vi berättar om på en separat sida.


Piemonte och tryffelfestival i Alba, oktober 2018

Utsikt i Barolo

Vit tryffel till salu

Pasta med vit tryffel


Varje höst är det tryffelfestival i Alba, under helgerna i oktober och november öppnas portarna till festivalområdet som ligger i de gamla delarna av centrum. Där kunde man framför allt beskåda och köpa den exklusiva vita tryffeln som låg upplagd under glaskupor. Förutom tryffel så fanns även vin, ost, pasta, hasselnötter, olivolja och massor av andra delikatesser, men tryffeldoften låg tät över hela området. Vi ville veta mer om tryffel och gick därför på en föreläsning där vi även fick testa fem olika vita tryfflar. Vi fick lära oss hur man känner igen en fin tryffel genom att lukta, känna och titta på tryfflarna, men utan att smaka. Ville man äta vit tryffel så fanns det många restauranger där man kunde beställa in en enkel pasta eller risotto, sedan hyvlade dom tunna skivor av vit tryffel över maten och vägde den lilla knölen på brevvåg. Kostnad per gram var 3-5 euro.


Alba ligger i Piemonte, nära de kända vindistrikten Barolo och Barbaresco, vi hade hyrbil och körde runt i området. Det är fantastiskt vackert med vinodlingar som täcker de böljande landskapet och massor av små charmiga byar med slitna hus och smala gator. Vi besökte Barbaresco en söndag då det var marknad i byn och fullt av folk. Den vinintresserade bör besöka Enoteca Regionale del Barbaresco som är inrymt i en liten kyrka mitt i byn. Vi hade tänkt gå en vandringsled bland vinodlingarna från Barbaresco till grannbyn Neive, men fick ge upp då det var allt för lerigt efter en regnig period. Vi tog bilen till Neive istället och åt en jättegod lunch på restaurang Donna Selvatica, utsikten från deras terass var fantastisk. Några andra trevliga ställen som vi åt på var Trattoria Risorgimento i Treiso, Casa Nicolini i Tre Stelle, Grappolo d'Oro i Monforte d'Alba, och Vinoteca la Sacrestia i centrala Alba.

Mitt bland vinodlingarna

Det finns otroligt många vingårdar i Piemonte och vi hann bara besöka några få. På Agricola Gian Piero Marrone var vi ett större sällskap som hade bokat visning och provsmakning av viner med lunch. För 27 euro per person fick vi en rundvandring med guide och sedan satt vi bland vintunnorna och provade sex olika viner, till det serverades rikligt med smårätter. Det var väldigt trevligt och både mat och vin smakade gott.
Helt utan förbokning körde några av oss till Cantina Moscone, en mindre vingård där vi blev väl omhändertagna och fick en genomgång och provsmakning av 4 viner. Lika trevliga var dom på Piazzo dit vi körde för att köpa ett vin vi druckit på restaurang. Vingården var jättefin och vi hade gärna stannat på vinprovning, men hade inte tid. Den kända vintillverkaren Fontanafredda är enormt stor och mycket modern. Där finns allt man kan önska när det gäller vin förutom charm och mys.

Minnen från Barolo


Vi flög till Bergamo med Ryanair, bodde på Casa Ressia några kilometer utanför Alba. Det var familjärt och trevligt med bra rum. Vi hyrde bil av Avis på flygplatsen. Varning för att bilen kostade mycket mer än det som angavs när vi bokade på nätet!


Levanto och vandring i Cinque Terre, oktober 2018Utsikt i Cinque Terre

Cinque Terre

Efter härliga dagar i Piemonte körde vi bil till kusten och den lilla staden Levanto som ligger i östra delen av italienska rivieran. Levanto har en fin sandstrand och mysiga gamla kvarter med små butiker och restauranger, men främsta anledningen till att vi bosatte oss där var att vi ville se natiopnalparken Cinque Terre. Där ligger fem små medeltida byar i glada färger utkastade på de branta klipporna vid havet. Mycket vackert.

Det finns vandringsleder mellan alla byarna men några av dom var stängda för allmänheten. Vi köpte ett kombinerat kort för tåg, buss och vandringsleder (ja det kostar pengar att gå vandringslederna) och kunde sedan gå och åka tåg helt fritt i området. Vi gick stäckorna Vernazza - Corgnilia och Vernazza - Monterosso som båda hade vacker utsikt över havet och byarna. Det är mycket brant och många trappsteg, ibland smalt och mycket turister, men ändå väldigt fina vandringar. Byarna är pitoreska och riktiga turistmagneter, det var lätt att hitta god mat och kall dricka efter en svettig vandring.

Bad i oktober på stranden i Levanto

Från Levanto utgår flera vandringsleder och vi gick en cykel- och vandrings-led västrut till Bonassola. Det är en omgjord järnväg som slingrar sig utmed kusten och som har flera långa tunnlar. Där var det helt plant, inte en backe inte ett trappsteg, bara att njuta och slappna av.

Vi bodde på hotel Carla, ett väldigt trevligt hotell en liten bit upp i stan, men nära till allt. God mat hittade vi på La Loggia och bar Cristal där vi beställde varsitt glas rött och fick in en bricka med snacks helt gratis!

Hamnen i Iseo

Innan vi skulle ta flyget hem från Bergamo körde vi till Iseo och övernattade på Agriturismo Forest. Staden, som ligger vid en sjö med samma namn, har en fin strandpromenad och trevligt centrum med barer och restauranger. Iseo ligger i vindistriktet Franciacorta där man gör väldigt gott mousserande vin enligt den klassiska champagnemetoden.


Sol och bad i Caorle, juli 2010

Hotel Riviera

Vi bilade till Italien med goda vänner och efter en stekhet bilresa genom Tyskland och Österrike nådde vi vårt mål, Caorle, som ligger 7-8 mil norr om Venedig. Vi hade bokat rum på hotell Riviera, en färggrann byggnad alldeles vid den breda sandstranden och på promenadavstånd till stadens gamla centrum. Läget var perfekt, rummen små men fräscha och helt okej.

Morgonpromenad på stranden

Efter frukost gick vi en promenad på stranden. Morgonsolen lyste svagt, det var vindstilla och lite disigt, hav och himmel flöt ihop i horisonten och en bit bort låg gamla stan. Snart skingrades diset och solen strålade, vi skaffade solstolar och tog ett första dopp i havet. Caorle liknar andra italienska badorter, med massor av solstolar och parasoller på stränderna. Vi hade tur och hamnade på en del av stranden som var relativt glest befolkad, längre in mot centrum var det betydligt tätare på stranden och i vattnet.

Vi fördrev dagarna med sol, bad, strandpromenader och lunch på någon av de enkla restaurangerna på stranden. En eftermiddag överraskades vi av en plötslig sandstorm som drog in över stranden. Det började blåsa upp och alla runt oss fällde ner parasollerna och packade ihop. Vi följde efter och gick upp på rummet där vi kunde se hur sanden yrde på stranden och sikten blev väldigt dålig. Det hela var över på någon timma och allt var sig likt igen.

På kvällarna gick vi in till centrum och gamla stan. Där fanns massor av restauranger, barer och affärer. Det var mysigt att gå i gränderna bland de gamla husen, men ganska snart blev det väldigt mycket folk.

Venedig

En dag tog vi lokalbussen till Venedig, det fungerade väldigt bra och som bonus fick vi se lite mer av Caorle som är en ganska stor stad. Vi spenderade en hel dag med att gå runt i Venedig och titta på sevärdheter och fotografera. Det enda trixiga var att hitta tillbaka till busshållplatsen, för det är inte helt lätt att hitta i virrvarret av gator och kanaler.

Efter fem härliga dagar vid havet körde vi vidare mot nordväst och alperna. Vi passerade massor av vinodlingar och hade egentligen tänkt stanna för att handla vin på någon gård, men vi hittade inget bra ställe och den enorma värmen gjorde att vi längtade till bergen och svalkan. Vi fortsatte mot vårt nya mål, Folgarida, för att vandra i alperna.
Vandring i italienska alperna, juli 2010

Folgarida är en skidort norr om Gardasjön, inte långt ifrån Madonna di Campiglio. På sommaren är det öppet för vandrare, flera liftar och restauranger är igång. Vi bodde på hotel Folgarida och hade halvpension. Middagarna var en upplevelse och bjöd på en del överraskningar. Vi var troligen de enda icke-italienska gästerna och flera i personalen talade ingen engelska, vi märkte att några undvek vårt bord. Istället vi fick god hjälp av de italienska gästerna som tipsade om goda rätter och desserter med hjälp av teckenspråk.

Utsikt från Monte Folgarida

Vårt hotell låg alldeles intill en av kabinliftarna i Folgarida, den använde vi för att komma upp till vandringsleden mot Madonna di Campiglio. Vandringen var enkel och gick delvis på en grusväg, utsikten var förstås vacker och vid Lago delle Malghette hörde vi plötsligt vacker körsång! När vi kom närmare såg vi att restaurangen vi hade tänkt luncha på var invaderad av sjungande ungdomar. Vi lyckades ändå få ett bord och blev serverade en god pasta. Ungdomarna gav sig av efter en stund och allt blev väldigt tyst. Vi kunde njuta av naturen, fågelsång och porlande vatten innan vi vände tillbaka samma väg.
Vi var trötta efter en dags vandring när vi nådde kabinliften för att åka ner. Då visade det sig att den hade gått sönder och ingen kunde ge besked om när den skulle komma igång igen. Vi bestämde oss för att gå ner, det fanns ingen stig utan vi gick i gräset under kabinbanan. På trötta ben och med onda knän stannade vi på första bästa bar för att dricka en kall öl.

Dagen efter tog vi det lugnt, åkte till Madonna di Campiglio, såg oss omkring och planerade nästa vandring. Vi åt lunch i Folgarida, en äldre dam var både servitris och kokerska. Hon hade ingen meny utan frågade bara vad vi ville äta. Vi blev serverade jättegod pasta och sallad.

Utsikt från Grosté

Nästa dag körde vi till Madonna di Campiglio och tog kabinlift upp till Passo de Grosté på 2440meters höjd. Där var det lite kyligt på förmiddagen, men solen och vandringen värmde snabbt upp oss. Vi gick led 316 till rifugio Tuckett, en fantastiskt vacker tur med dramatiska berg och underbar utsikt hela tiden. Leden var väl utmärkt, lätt att gå trots mycket sten och några branta partier. Vi stannade på rifugio Tuckett för att vila, äta och njuta av utsikten, och gick sedan tillbaka samma väg. Detta var en av de vackraste och bästa vandringar vi gjort.

Hungrig kossa mumsar på liften

Sista dagen gjorde vi en "lyxvandring" som innebar att vi gick till affären och köpte mat (parmaskinka, salami, ost, melon,...) och vin, tog liften upp på berget, letade upp en mysig plats att sitta på, och sedan var det bara att njuta i solen.
Vi fick sällskap av några kossor och en av dom tyckte att liften smakade gott.


Vår resa 2010

Utsikt från Grosté
Tidpunkt
1 juli 2010 - 17 juli 2010
Resan med bil
Vi körde från Göteborg till Caorle på tre dagar. Det är knappt 200 mil om man tar färjan Rödby-Puttgarden. På vägen tillbaka körde vi upp till Folgarida för att vandra. Hemresan därifrån var 180 mil och tog två dagar.
Boende
I Caorle bodde vi på hotel Riviera alldeles intill stranden. I Folgarida bodde vi på hotel Folgarida. På färden genom Tyskland övernattade vi på två trevliga hotell med bra mat: Hotel Rieckmann i Bispingen och Gasthof Zum Bräu i Kinding-Enkering.
Vandringskarta
Kompass, Gruppo di Brenta, WK688
Väder
I Caorle var det soligt och varmt. Vi hade över 30°C på dagen och varma kvällar. I bergen var det soligt med behaglig värme på dagarna, kvällarna var sköna.


Länkar

Caorle

Madonna di Campiglio

Folgarida